MANJINE PJESMOM I PLESOM OKUPIRALE ZRINJEVAC

Zrinjevac, središnji zagrebački park, odzvanjao je danas glazbom Puhačkog orkestra ZET-a kojom je najavljena svečana proslava Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.

U glavnome hrvatskome gradu žive pripadnici 18 nacionalnih manjina; albanska, austrijska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, slovačka, slovenska, srpska, rusinska, ruska, talijanska, ukrajinska i židovska, a ovo je već deveta proslava njihova Dana.

Ove godine u programu je nastupilo osam nacionalnih manjina koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo i nakladništvo. No sve ostale manjine imale su svoj štand na kojem su promovirale svoju nacionalnu kuhinju i nakladništvo. Uzvanicima, pripadnicima nacionalnih manjina i njihovim predstavnicima obratili su se Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, i Milan Bandić gradonačelnik Zagreba.

– Kao i prethodnih godina u ovom prekrasnom ambijentu proslavit ćemo Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Od ukupnog broja stanovnika Zagreba 5,26 posto čine nacionalne manjine. Kroz hrvatsku povijest i povijest grada Zagreba, nacionalne manjine su dale iznimno veliki doprinos, a na tu činjenicu i danas treba podsjećati.

Cilj naših aktivnosti je prikazati naše običaja, nošnje, kulturu, izdavaštvo… Nadam se da će vam Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba Zrinjevac 2019. ostati u lijepom sjećanju i stoga vas očekujemo i iduće godine na ovoj proslavi – rekao je Mišković te zahvalio gradonačelniku Bandiću na velikoj potpori koju daje manjinama. Tolanuer je naglasio da pripadnici nacionalnih manjina svoje podrijetlo vuku iz dva korijena.

-Dragi prijatelji, što su nacionalne manjine Zagrebu, a što je Zagreb nacionalnim manjinama? Mi pripadnci nacionalnih manjina svoj nacionalni identitet crpimo iz dva korijena: pripadnosti nacionalnoj manjini i hrvatskog državljanstva. Gdje god se okrenete u Zagrebu vidi se trag djelovanja pripadnika nacionalnih manjina. Neki pokušavaju ignorirati nacionalne manjine, ali tolerancija različitosti danas je odlika Europe i Zagreba a o tome odlučuje većina. Najiskrenije se zahvaljujem Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću na podršci – rekao je Tolnauer. Gradonačelnik Bandić je i ovoga puta istaknuo, ono što vrlo često naglašava, a to je da je Zagreb multietični grad i kao takav primjer ostalim gradovima. S Bancićem je bio i njegov tim koji se bavi nacionalnim manjinama; Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, i Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba.

Program je vodila Karmela Vukov Colić, koja je nakon pozdravnih govora najavila je modnu reviju narodnih nošnji; crnogorske, austrijske, bošnjačke, albanske, bugarske, mađarske, makedonske, slovenske, srpske, romske, češke, ruske, poljske, ukrajinske, rusinske i slovačke. Prekrasno su izgledali manjinci u svojim nošnjama koje su ponosno pokazali publici koja je uživala i u glazbi i folkloru.

Prvi je na binu izašao zbor “Montenegro” Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore čije su članice, uz pratnju harmonikaša Edina Džaferagića, otpjevale tri crnogorske narodne pjesme; “Sve ptičice zapjevale”, “Oj, vesela, veselice” i “Bokeljska noć”. Bošnjački KUD “Sevdah” izveo je koreografiju “Bosansko posijelo”, a zbor srpske nacionalne manjine SDK “Prosvjeta” otpjevao je čak sedam pjesama, neke od njih su; “Zbirajte se mladoženjski momci”, “Selo selo moje”, “Ima majka tri devojke”… Veselom ugođaju pridonio je i makedonski pjevački zbor “Momi biserni” pod ravnanjem Safiudina Alimoskog koji je pjevao pjesme:; “Mariče le, lično devojče”, “Bog da je bie Tine majke ti”, Oj, devojče, devojče” i “Loš dedo bre”. Talijanska ženska vokalna skupina “Al Libitum” iz Brtonigle otpjevala je; “Madrigale”, “L’ultimo Pastore”, “Ponti d’argento” i “Con te partiro”. Čehe Zagreba predstavila je folklorna skupina “Jeteliček” Češke besede Zagreb koja je izvela plesove; “Hačo”, “Ten kdo me ženšku”, “Divči” i “Šenkiri”, a rusinsku manjinu predstavila su čak tri folklorna društva: “Osif Kostelnik” iz Vukovara, “Joakim Govija” iz Mikluševaca i “Joakim Hardi” iz Petrovaca. Nijemci su se predstavili multimedijalnim programom koji je osmislila Jasminka Petra Petter, a koja je recitirala pjesmu u glazbenu pratnju skupine “Royal 70”, Pjesmu “Nostalgie” izveo je vokalno-instrumentalni sastav Josefa Attile Thesa sa solistom Stjepanom Fućkarom, dok je Walter Neugebauer, legenda rock’n’rolla u Njemačkoj i Hrvatskoj, otpjevao pjesmu “Meine Welt” i još nekoliko pjesama uz pratnju njegova benda Cadilac.

Dok je trajao glazbeno-plesni program, sudionici proslave i brojna publika u kojoj je bilo i znatiželjnih turista kušali su specijalitete manjinskih kuhinja od mađarskog paprikaša, talijanske pizze, poljske haringe do bureka i raznovrsnih slastica.