KAD HANKA ZAPJEVA, ZAGREB UTIHNE

Nitko od publike u prepunoj KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu nije ostao ravnodušan kad je bosanska kraljica sevdaha Hanka Paldum zapjevala na koncertu «Sevdah s vama» održanom 27. studenog povodom Dana neovisnosti BiH. Bio je to veličanstven, završni događaj kojim je zatvorena manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu koja je trajala nekoliko dana. Osim Hanke koja je otpjevala najpoznatije sevdalinke i nekoliko svojih novijih hitova, publiku je pjesmom oduševio i Halid Bešlić. Osim Bošnjaka u Hrvatskoj, ovo dvoje bošnjačkih pjevača rado slušaju i Hrvati te su njihovi koncerti u Hrvatskoj uvijek dobro posjećeni. No, i Bošnjaci u Hrvatskoj njeguju tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku kroz repertoar ženskog zbora „Bulbuli“ iz Zagreba, kojim ravna glazbenik Ismet Kurtović. „Bulbuli“ je također bio jedan od izvođača glazbenog programa. Iako i stariji i mlađi rado slušaju sevdalinke jer kad se radi o kvalitetnoj pjesmi nema generacijske isključivosti, pjevač Amel Ćurić na ovom koncertu predstavljao je mlađe snage bosanskohercegovačke estrade, a nastupili su i harmonikaši ansambla „Anantango“ iz Zenice.

Koncert «Sevdah s vama» organiziralo je, kao i sve događaje manifestacije Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, čiji je predsjednik Harun Omerbašić. Manifestacija je održana u suradnji s udrugom Kretivna de Kultura, Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Srpskim demokratskim forumom, a uz pokroviteljstvo Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba.

Koncertu su prisustvovali Milan Bandić, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Ana Lederer, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Renata Paškalj, veleposlanica BiH u Hrvatskoj te brojne Bošnjakinje i Bošnjaci, pripadnici bošnjačke nacionalne manjine Zagreba i Zagrebačke županije.