IGROKAZ SLOVAČKE MANJINE NASMIJAO PUBLIKU

Predstavom „Tapakovci“ u izvedbi amaterske skupine slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba izvedenom večeras u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Matica slovačka Zagreb u suradnji sa Zlatkom Jevakom, predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira, okončala je svoju polugodišnju aktivnosti. Predstavu su izveli polaznici tečaja slovačkog jezika pod vodstvom prof. Sonje Kukić. U glumačkom postavu sudjelovalo je nekoliko različitih generacija.

– Osmislila sam ovaj igrokaz prema priči „Tapakovci“ koju je napisala Božena Slančikova Timrava, slovačka književinca iz 20. stoljeća. Radnja se odvija početkom 20. stoljeća i govori o slovačkoj seoskoj obitelji koja se ne može priviknuti na kapitalizam nego živi kao i njihovi preci. Lijeni su, ništa ne rade, a iako je stiglo proljeće i ostali se bave poljoprivredom i trgovinom, oni svoje stado ne žele zamarati, a idu van tek ako je zemlja suha. Priča završi tako da najstariji sin/brat i njegova žena, jedina obrazovana osoba u toj obitelji, odlaze iz kuće, grade svoj dom i žive normalnim životom – kaže Kukić.

Iako se u priči spominje 14 osoba koje sve zajedno žive u jednoj sobi, igrokaz su uprizorili «roditelji, dva sina i njihove žene». Pater familiasa je igrao Zlatko Jevak, a mlađu snahu Sonja Kukić. Igrokaz je izveden na slovačkom jeziku, ali su najave bile na hrvatskom. No i oni koji ne govore slovački mogli su dosta razumjeti i uživati u zanimljivom i duhovitom igrokazu.

Jevak je, obraćajući se publici koja je ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta, izjavio da su se odlučili za iznenađenje prije ljetne stanke, nešto što nikad dosad nisu napravili, a to je – igrokaz. Pritom se zahvalio svima koji su sudjelovali u radu i aktivnostima slovačke manjine, ali i onima koji su im pomagali u izvedbi programa. Također je naglasio ulogu zagrebačkih Slovakinja koje pripremaju tradicionalna slovačka jela za sva događanja. I ovoga puta marljive Slovakinje pripremile su scepijalitete slovačke kuhinje među kojima se posebno isticala torta sa slovačkom zastavom. Njome su se sladili glumci i publika na domjenku koji je uslijedio poslije predstave.