IAKO SU DALEKO OD DOMOVINE, ALBANCI NE ZABORAVLJAJU TKO SU

Dani albanske kulture u RH, održani u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, okupili su večeras ugledne predstavnike albanske zajednice koji su u grad na četiri rijeke stigli iz Zagreba, Istre, Rijeke… Bila je ovo još jedna prigoda za tradicionalno okupljanje pripadnika albanske nacionalne manjine i prezentiranje albanskih običaja, glazbe i kuhinje.

Albanske žene, vrsne kuharice i domaćice, zaslužne su za vrlo ukusne albanske specijalitete ponuđene sudionicima manifestacije. Zahvaljujući iznimno dobroj unutrašnjoj organizaciji te nacionalne manjine, Albanke sva jela za ovakve svečanosti redovito spravljaju same, tako da su jelovniku bila najpoznatija slana i slatka jela albanske kuhinje. Ugodnoj i veseloj atomosferi pridonio je i Nacionalni ansambl “Shota” izvodeći albanske narodne pjesme i plesove.

No, prije nego što je počelo slavlje, u ime Zajednice Albanaca Karlovačke županije, organizatora događaja, njen predsjednik Besir Ziberi pozdravio je prisutne i istaknuo važnost manifestacije Dani albanske kulture kojom Albanci toga grada i županije, ali i Hrvatske, predstavljaju većinskom narodu svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, a suorganizatori su bili; Unija Albanaca u RH, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija” i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ispred Unije Albanaca u RH, okupljenima se obratio predsjednik Esad Collaku, a sunarodnjake je pozdravio i Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u RH, koji redovito prisustvuje važnim događajima vezanim za albansku manjinu u Hrvatskoj.

Ziberi je na pozornicu pozvao i Ljuljzima Jašarija, člana obitelji Jašari, ističući da je ta obitelj jedna od zaslužnih za neovisnost Kosova. Na kraju se prisutnima obratila saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj ističući važnost čuvanja nacionalnog identiteta kroz ovakve aktivnosti. U tome odabranom društvu bio je i Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te vijećnici kao i nealbanci koji poštuju albansku kuturu i tradiciju. Kao i svaki put dosad, ova je manifestacija pokazala neraskidivo zajedništvo Albanaca koji funkcioniraju poput velike obitelji koja brižno njeguje svoju tradiciju i nacionalni identitet te čuva svoje nacionalno biće i kad je daleko od matične domovine.