LUČINDANSKI SUSRETI I SLAVNA POVIJEST CRNE GORE

Crnogorci su danas u Zagrebu održali 20. Lučindanske susrete kojima obilježavaju 140-tu godišnjicu Berlinskog kongresa i 160-tu godišnjicu bitke na Grahovcu. Pozdravljajući uzvanike Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, istaknuo je da su organizacijom 20. Lučindanskih susreta NZCH i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb ponajprije pokazali opravdanost ove manifestacije i kvalitetu djelovanja tih crnogorskih organizacija u Hrvatskoj.

– Povezujemo Lučindanske susrete uz jednu od najznačajnijih ličnosti crnogorske povijesti – svetim Petrom Cetinjskim, mitropolitom i gospodarom Crne Gore koji je s nepomućenim moralnim, duhovnim i državničkim autoritetom vladao od 1784. do 1830. – rekao je Ivezić. Sveti Petar Cetinjski bio je jedan od autora Zakonika opšteg crnogorskog i brdskog u kojem se ističe da su Crnogorci «voljan i slobodan narod», te je Ivezić povezao svetog Petra Cetinjskoga s ovogodišnjim 20. jubilarnim Lučindanskim susretima i obilježavanjem dvije velike godišnjice; 160 godina bitke na Grahovcu i 140 godina Berlinskog kongresa presudnog za određivanje međunarodno priznate granice Crne Gore. Grad gost ovih Lučindanskih susreta bila je općina Nikšić te je manifestaciji prisustvovao njen predsjednik Veselin Grbović sa suradnicima, kao i predstavnici nekoliko crnogorskih institucija te predstavnici crnogorskih udruženja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a jedan od uzvanika i govornika na manifestaciji bio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, koji je, između ostalog, istaknuo kako «manjine nisu problem u Hrvatskoj nego rješenje».

U programu su sudjelovali i zborovi; «Montenegro» iz Zagreba i «Zahumlje» iz Nikšića, sa solisticama Tijanom Belčić i Slavicom Vuković Ognjenović, koji su otpjevali crnogorske narodne pjesme. Također je prikazan i film o Nikšiću.

U publici je bila i najpoznatija Crnogorka u Hrvatskoj Milka Babović koja je danas proslavila 90. rođendan, te akademik Dimitrije Popović, redatelj Veljko Bulajić, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i njegova zamjenica Milanka Bulatović, koja je i predsjednica «Montenegra», Vujadin Prelević, predstavnik crngorske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, i predstavnik mađarske nacionalne manjine ZŽ, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, te brojni predstavnici crnogorske zajednice iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Lučindanski susreti su među najvažnijim događajima koje crnogorska zajednica svake godine organizira u Hrvatskoj. Radi se o tematski osmišljenoj manifestaciji kojom se redovito obrađuje određena tema i obilježavaju značajni datumi i događaji iz povijesti Crne Gore, te na taj način Crnogorci u Hrvatskoj jačaju svijest o nužnosti čuvanja nacionalnog identiteta.