FILMOM “SIN” OTVORENI XII. DANI BOSANSKOHERCEGOVAČKE KULTURE

Premijernim prikazivanjem filma “Sin” bosanske redateljice Ines Tanović, održanim 23. studenog u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisniskoga u Zagrebu, počela je manifestacija XII. dani bosanskohercegovačke kulture koja traje od 23. do 25. studenog. Povod ovoj manifestaciji je obilježavanje Dana državnosti BiH. Prisutnima se obratio Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije i pozdravio uzvanike; Žanu Čorić, izaslanicu premijera Andreja Plenkovića, Haruna Omerbašića, izaslanika gradonačlenika Zagreba Milana Bandića, redateljicu Tanović i članove filmske ekipe “Sin”.

Redateljica Ines Tanović rođena je u Sarajevu 1965. gdje je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti. Do unazad četiri godine snimala je kratke igrane i dokumentarne filmove. Njen prvi dugometražni igrani film “Naša svakodnevna priča”, snimljen je 2015., prikazan je na 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je šest nagrada. U filmu “Sin”, za koji je Tanović napisala i scenarij, bavi se odrastanjem usvojenog djeteta u jednoj bosanskoj obitelji, njegovu asocijalnom ponašanju i problemima koji to prate.

– Danas otvaramo 12. dane bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu, imamo bogat program; večeras premijeru filma Sin, sutra promociju knjige “Miris filmske trake”, a na Dan državnosti koncert će održati Crvena jabuka. Nama je veoma bitno što imamo priliku građanima Zagreba prikazati bosansko-hercegovačku kulturu u svim njenim dimenzijama preko filma, glazbe i književnosti – rekao je Hodžić. Manifestaciju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i udrugom Kreativna de Kultura, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.