EMIL LASZOWSKI JE ZASLUŽIO POVIJESNO SJEĆANJE

Tko je bio Emil Laszowski publika je doznala na predavanju koje je održao dr. sc. Mario Stipančević, viši arhivist u Hrvatskom državnom arhivu. Tema je bila „Neznani svijet Emila Laszowskog“, a predavanje je održano u dvorani Tribine Grada Zagreba. Organizirala ga je Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zgreba iż razloga jer je Emil Laszowski (1868. -1949.) podrijetlom bio Poljak, a u hrvatskoj arhivistici, kulturi i povijesti je ostavio neizbrisiv trag. Laszowski, potomak poljskih plemića, rođen je u Brlogu na Kupi pokraj Ozlja, gimnaziju je završio u Zagrebu, studirao medicinu u Grazu, ali je diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1893.

Bio je pravnik u Zemaljskom arhivu, danas Hrvatski državni arhiv, a s Ivanom Bojančićem Kninskim je pokrenuo Vjestnik kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskoga arkiva, te uređivao novine Vitezović i Prosvjeta. Laszowski je bio jedan od obnovitelja Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, a inicijator je osnivanja Muzeja grada Zagreba i Gradske knjižnice. Sudjelovao je i u organizaciji Kulturno-historijske izložbe grada Zagreba 1925. povodom proslave 1000. godišnjice Hrvatskog Kraljevstva.

Bio je angažiran na ekshumaciji i prijenosu posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb, kao i posmrtnih ostataka Eugena Kvaternika. Ovo je odgovor na pitanje tko je bio Emil Laszowski. Umro je 1949. i pokopan je na Mirogoju, a mnogo je zasluga zbog kojih Laszowski ne smije biti zaboravljen u hrvatskoj povijesti.

Na predavanju su nazočili Walentyna Lončarić, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Mađara RH, predstavnici ruske i slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pripadnici poljske nacionalne manjine te građani Zagreba.