DR. KAROLA MEIER MILOBAR PRVA JE LICENCIRANA LIJEČNICA U HRVATSKOJ

Njemica dr. Karolina Augusta Franziska Meier, hrvatska nevjesta udana za Frana Milobara, filozofa i sveučilišnog profesora, bila je prva licencirana liječnica u Hrvatskoj. Specijalistica za gastroeneterološke i ginekološke bolesti imala je od 1906. do 1945. ordinaciju u Berislavićevoj ulici u Zagrebu. Osim što je bila prva licencirana liječnica u Hrvatskoj, dr. Meier Milobar bila je u to vrijeme i jedina liječnica članica Zbora liječnika u Zagrebu. U tu udrugu učlanila se 26. listopada 1906., no ipak nije bila i njena prva članica jer se jedna liječnica učlanila u taj zbor prije dr. Meier Milobar. To je 1895. učinila dr. Bohuslava Keck, Čehinja školovana u Pragu, Zürichu i Beču koja u to vrijeme nije ni u svojoj domovini, a niti u Hrvatskoj mogla raditi svoj posao. Dr. Meier Milobar diplomirala je medicinu u Zürichu u Švicarskoj kamo je njena obitelj doselila iz Njemačke dok je Karola, koja je svoja tri imena skratila u jedno, bila djevojčica. Rođena je 28. lipnja 1876. u njemačkom gradu Obermögersheimu, njen otac Karlo Friedrich Meier bio je ljekarnik, a majka Christine Pfeiffer, podrijetlom iz Bayreutha u Bavarskoj, bila je kućanica. Nekoliko godina poslije Karolina rođenja obitelj Meier preselila je u Kaiserstuhl AG u okolicu Züricha u Švicarskoj gdje je Karola polazila osnovnu i srednju školu. Nakon mature, položila je prijemni ispit i 1894. upisala se na studij medicine u Zürichu. U to vrijeme žene su tek dobile mogućnost studirati medicinu. Naime, ženama je sve do potkraj 19. stoljeća bio zabranjen taj studij. Tad im je studij medicine bio dopušten u Njemačkoj i Švicarskoj samo ako su maturirale u tim zemljama, te u Austriji, ali samo ako su bile austrijske državljanke. Iako su u Hrvatskoj liječnice mogle otvoriti vlastitu ordinaciju tek 1903. i samostalno raditi, nisu im bile priznate diplome švicarskih i njemačkih medicinskih fakulteta te su morale iznova polagati ispite na fakultetu u Beču ili u Grazu u Austriji. Dr. Meier Milobar se posrećilo, iako je diplomirala medicinu u Švicarskoj bila je prva liječnica kojoj je izdano bansko dopuštenje za otvaranje ordinacije u Hrvatskoj. Ondašnji ban Teodor Pejačević dao je 1906. posebno dopuštenje dr. Meier Milobar koja je potom otvorila ordinaciju u Berislavićevoj ulici broj 3 u Zagrebu gdje se, uz povremene prekide zbog odlaska na usavršavanje u inozemstvo, bavila liječenjem probavnih i ženskih bolesti sve do svoje smrti 1945.

No, kako se dr. Meier Milobar našla u Zagrebu? Tijekom studija upoznala je Hrvata, studenta filozofije Frana Milobara koji je studirao filozofiju u Zürichu. Obitelj Milobara potjecala je iz okolice Udbine u Lici i bavila se ugostiteljstvom. Otud se preselila u Petrinju gdje se Fran školovao. U to vrijeme obitelj mijenja prezime iz Milobara u Milobar, a Fran odlazi na školovanje u Zagreb gdje je 1887. završio gimnaziju. Namjeravao je studirati medicinu i upisao taj studij, ali je ubrzo shvatio da to nije posao kojim se želi baviti cijeli život. Povijest mu se činila privlačnijom te je u Beču upisao studij povijesti, ali ni njime nije bio zadovoljan. Potom 1894. odlazi u Zürich gdje studira filozofiju koju je doktorirao 1900. godine. U Zürichu je upoznao Karolu koja je u proljeće 1900. diplomirala na medicinskom fakultetu, a godinu poslije njih dvoje vjenčali su se u Zürichu i došli u Zagreb. No, svoje znanje Karola nije mogla primijeniti na način na koji je željela jer u to vrijeme na području Hrvatske žene nisu mogle raditi samostalno kao liječnice. Iako je Hrvatska bila u sastavu Habsburške Monarhije, za liječnice u Hrvatskoj nisu vrijedila ista pravila kao za Austrijanke u Austriji gdje su žene već od 1890. mogle samostalno voditi ordinaciju. Stoga je oglas koji su potkraj travnja 1906. objavili Narodne novine i Obzor – da se 1. svibnja 1906. u Zagrebu u prizemlju zgrade u Berislavićevoj ulici broj 3 otvara privatna liječnička ordinacija koju će voditi žena – bio velika vijest. Otad je dr. Meier Milobar, specijalistica za ženske bolesti i bolesti želuca, crijeva i jednjaka, vodila vlastitu liječničku ambulantu. Pacijente je primala samo dva sata dnevno – ujutro one koji su patili od gastroeneterološki tegoba, a popodne je liječila žene. Dr. Meier Milobar nastavila je usavršavati medicinsko znanje na poznatim europskim klinikama. U Berlinu je svladala uporabu gastroskopa u liječenju probavnih organa, a bila je i u stalnom kontaktu s kolegama, vrhunskim liječnicima iz inozemstva, te je u svojoj ordinaciji primjenjivala najnovije metode liječenja.

Sa suprugom Franom živjela je u središtu grada na Novoj Vesi, on je bio profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, politički je bio aktivan i bavio se pisanjem stručnih radova koje je objavljivao u Hrvatskoj i u inozemstvu. Supružnici Milobar nisu imali djece, a o njihovu životu se malo zna. U sjećanju je ostalo da je, uz to što je bila izvrsna liječnica, dr. Meier Milobar bila i vrlo lijepa i elegantna žena. Osim medicinom, amaterski se bavila fotografijom, pisala je tekstove o medicini te osvrte na kulturna, posebno kazališna događanja. Supružnici Milobar umrli su iste godine 1945. i pokopani su na evangeličkom dijelu groblja na Mirogoju, no grob prve hrvatske licencirane liječnice posve je zapušten. Po njoj nije nazvana niti jedna ulica, niti je postavljena ploča na mjestu gdje je bila njena ordinacija koja bi podsjećala na doprinos te vrijedne žene hrvatskome zdravstvu.

Napomena: Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.