Dani bijele trake u Zagrebu

Promocija knjige „Mama, ovdje ima svjetla“

Obilježavanje manifestacije Dani bijele trake, sjećanje na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru i dolini rijeke Sane, nastavljeno je promocijom autobiografske knjige „Mama, ovdje ima svjetla“ autorice Mirvete Mrkalj-Durben, iz sela Bišćana pokraj Prijedora, kojoj su u srpnju 1992. prijedorski Srbi ubili supruga i 22 rođaka. Mirveta je preživjela strijeljanje i s dvoje djece; šestogodišnjom kćeri i 20-mjesečnim sinom izbjegla u Hrvatsku. Kad su stigli u Hrvatsku, Mirvetina kći je rekla: „Mama, ovdje ima svjetla“. Rečenica je to koju je Mirveta uzela za naslov knjige, a to svjetlo koje je djevojčica ugledala je simbolična najava novog života te ratom unesrećene obitelji.

Mirveta je s djecom otišla u Njemačku gdje i danas živi, zaposlena je u njemačkom Karitasu, a odlučila je napisati knjigu o svemu što je proživjela kao i njeni najbliži, rođaci, prijatelji i susjedi kad je deset godina nakon tragedije prvi put posjetila Prijedor i Bišćane. Vidjela je Mirveta da zločinici ne priznaju zločin, nema kajanja, nema isprike i odlučila otrgnuti zaboravu strahotu koju su Bošnjaci Prijedora i doline rijeke Sane proživjeli. Posmrtni ostaci Mirvetina muža pronađeni su i pokopani 2010. godine.

Težina i patnja koju je osjećala dok je pisala knjigu, iako je prošlo više od dva desetljeća od etničkog čišćenja i genocida počinjenom u tom dijelu BiH, izbijaju iz svake Mirvetine rečenice poput krvava znoja. To nije samo knjiga, to je krik žrtve, opomena, poruka… svijetu koji se oglušuje na žrtve ratova i dopušta zločin. Publika je plakala, a i Mirveta koja je već isplakala ocean suza. Rekla je da je promocija njene knjige održana u Islamskom kulturnom centru u džamiji u Zagrebu za nju najemotivnija i najtužnija.

Naime, na promociji su glazbenik Ismet Kurtović i dr. sc. Sead Alić, otpjevali pjesme; „Posljednje pismo iz Bišćana“, posvećenu žrtvama iz tog sela, i „Sana“, pjesmu o rijeci Sani koja teče kroz prijedorsko polje.

O knjizi su govorili pjesnik Enes Kišević i Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedora. Duratović je bio maloljetnik, imao je samo 17 godina kad su ga Srbi zatvorili u zloglasni logor Omarska. Životna priča Mirsada Duratovića, osim što je bio logoraš, obilježena je tragedijom neshvatljivih razmjera. Zločinci su ubili četiri generacije obitelji Duratović u Bišćanima, čak 47 muških članova, Mirsad je ostao jedini preživjeli član brojne obitelji. Kad su ga pustili iz logora otišao je u Njemačku, poslije je osnovao obitelj, ali vratio se u svoje selo. Vratio se jer nije želio da netko drugi traži i pokapa njegove najmilije.

Moderator ove vrlo emotivne promocije bio je Mirza ef. Mešić koji je poručio da se genocid u Prijedoru i okolici ne smije zaboraviti. Dane bijele trake organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.