Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Savjetovanje „Bošnjaci Grada Zagreba na putu razumnih promjena“ održano je 28. veljače 2015. godine u Zagrebu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je 1. ožujka

Bošnjaci u Hrvatskoj su tu godišnjicu obilježili nizom aktivnosti, a njihovi predstavnici su pred prepunom dvoranom KDBH „Preporod“ govorili o programima bošnjačkih udruženja realiziranih tijekom 2014. godine, obrazovanju u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu, sportskim i kulturnim aktivnostima za u očuvanje tradicije i kulture, stipendiranju bošnjačkih učenika slabijeg imovinskog stanja, sponzoriranju obnove džamije u poplavljenoj Gunji te nakladništvu časopisa i knjiga. Govornici su istaknuli da im kao pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine hrvatski zakon jamči dobre uvjete za ostvarivanje prava, ali trebaju više novca za sve programe koje žele realizirati. Bošnjačka nacionalna manjina mobilizira sve generacije pripadnika na čuvanju identiteta kroz razne aktivnosti i udruženja: folklorna društva, zborove, omladinske klubove, Udrugu Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH, nogometni klub „Nur“, Vijeće žena Medžlisa IZ u Zagrebu, Medžlis Islamske zajednice u Zagrebu, Mešihat Islamske zajednice u HR, Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, bošnjačke političke stranke, vijeća nacionalnih manjina, a imaju i saborskog zastupnika.
Moderator skupa bio je mr. sc. Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a izlagali su Mevludi Aslani, mag. arab. i direktor Islamske gimnazije, Ishak Hodžić, tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH, Fahrudin Mujkanović iz Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske, Ogranka Grada Zagreba, Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, dipl. ing. Ferid Dizdarević, predsjednik BKUD „Sevdah“ i drugi. Ženski bošnjački pjevački zbor „Bulbuli“ je otpjevao niz prelijepih sevdalinki, a nakon službenog dijela druženje je nastavljeno gozbom delicijama iz čuvene bosanske kuhinje.
Dan poslije istim povodom održana je i promocija knjige Adisa Tanovića „Vodič kroz BiH i Bosna i Hercegovina“ u Islamskom centru u Zagrebu. O knjizi su osim autora govorili i Ervin Jahić, Aldin Halilović i Midhat Kasap. Promocija je organizirana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Rebublike Hrvatske.

Zagreb, 28.2.2015/23:50