CRNOGORCI GLAZBOM PROSLAVILI POVIJESNO – DA

Svečanim koncertom, održanim 21. svibnja u Muzeju Mimara u Zagrebu, pripadnici crnogorske nacionalne manjine proslavili su tri važna dana; Dan neovisnosti Crne Gore s kojim se poklapaju i Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Prije početka koncerta nazvanog Homeland blues/bol za domovinom koji su održali Vox2feel DUO; Bojana Pejanović, sopranistica, i Nedeljko Pejović, gitara, prisutnima se obratio Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

-Tradicija obilježavanja 21. maja datira od 2006. godine kad smo u Zagrebu organizirali svečanu sjednicu Koordinacije uz prisustvo predstavnika najviših institucija Hrvatske i Crne Gore, a od 2008. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija i Vijeće organiziraju ovakve koncerte što je naš obol obilježavanju Dana nezavisnosti Crne Gore, Dana Koordinacije i Dana Vijeća. Historijsko – da – bio je odličan izbor za naš Dan, koji je prilika da podsjetimo na naš obol referendumskom – da, na vremena koja niču i vremena koja se ne smiju zaboraviti, pogotovo zbog sve prisutnijeg tzv. kratkog pamćenja. Tri naša člana bili su u najužem vrhu pokreta za nezavisnu Crnu Goru, a ovo je prilika da izrazimo podršku Crnoj Gori na njenom putu integrativnih procesa članstva u Europskoj uniji. U ambijentu hrvatskog pluralističkog društva sa svim njegovim bogatsvom i razlikama integracija naša se odvija kroz kulturu. S ponosom možemo reći da smo to ostvarili kao kolektivitet s programima koji su postali kulturna događanja i sastavni dio kulture sredina u kojima jesmo, a uz podršku državnih i lokalnih sredina i vlasti – kazao je Mišković te najavio nastup crnogorskih glazbenika. Miškovićev govor popraćen je burnim pljeskom, kao i nastup glazbenika koji su interpretirali poznate crnogorske narodne pjesme; «Poljem se vije», «Primorkinja konja jaše», «Sejdefu majka buđaše», «Mlada Jelka», «Čobanine, lijepa đevojko», «Milica, jedna u majke», «Razbolje se Zorka», «Još ne sviće rujna zora» te još neke.

Nakon koncerta na kojem su nazočili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, i Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnice Službe za promicanje ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i civilno društvo Grada Zagreba, i predstavnici veleposlanstva, održan je domjenak na kojem su uzvanicima ponuđena tradicionalna jela crnogorske kuhinje.