JURAJ HAULIK – DOBROTVOR I PRIJATELJ HRVATA

U Češkom narodnom domu u Zagrebu održano je 21. svibnja predavanje o hrvatskom kardinalu i zagrebačkom nadbiskupu Juraju Hauliku povodom 150. obljetnice smrti tog velikana slovačke i hrvatske povijesti. Predavanje je održala profesorica povijesti dr. sc. Agneza Szabo, koja godinama surađuje s Maticom slovačkom i zagrebačkim Slovacima već niz godina drži prdavanja o osobama koje su povezivale hrvatski i slovački narod.

– Juraj Haulik rođen je u Trnavi u Slovačkoj gdje je postao svećenik i kanonik. Poslije je premješten u Beč pa 1838. godine u Zagreb. No, Haulik još od 1834. pomaže Hrvatski narodni preporod; pomogao je tiskati «Danicu ilirsku», financirao je sve preporodne nacionalne ustanove… Osobito je zaslužan što je u vrijeme njegova predsjedanja Saborom hrvatski proglašen službenim jezikom. Mađari su u to vrijeme imali hegemonističku politiku prema Hrvatskoj, što je natjeralo bana Josipa Jelačića da im odgovori oružjem, a Haulik je banovu vojsku pomogao odorama i novcem – istaknula je Szabo.

Haulik je jako dobro surađivao s banom Jelačićem te su zajedno isposlovali da Zagrebačka biskupija postane nadbiskupijom. Poslije je Haulik surađivao i s banom Josipom Šokčevićem jer je nastojao, u vrijeme kad se u Europi javljao liberalizam, dovesti Isusovce u Zagreb.

– Zagrebački liberali i masoni to nisu dopustili, no Haulik je osnovao novčanu zakladu u kojoj je bilo 60000 forinti koju je pohranio kod zagrebačkog Kaptola. Poslije Haulikove smrti nadbiskup Josip Juraj Posilović tom je novcu dodao još i svojega te je sagrađena Bazilika Srca Isusova u Zagrebu. Zaslužan je Haulik i za dovođenje Sestara milosrdnica u Zagreb koje su otvorile višu djevojačku školu, sagradio im je samostan, Crkvu sv. Vinka Paulskog i bolnicu… Haulik je dao urediti i park Maksimir te ga posvetio umornim građanima Zagreba… Kamo god se u Zagrebu okrenemo imamo spomenike koje je radio Haulik. U katedrali je njegovo poprsje, a nasuprot njega je poprsje bana Jelačića čime se želi istaknuti njihova suradnja. U vrijeme pojave ideje ujedinjenja južnoslavenskih naroda, Haulik je tvrdio da to neće proći bez prolijevanja krvi. Pitao je zar hrvatski političari misle da će im u zajednici južnoslavenskih naroda biti bolje nego pod Austrijom? Iz te je suradnje, ali i zbog drugih Slovaka koji su radili na dobrobiti Hrvatske, nastalo prijateljstvo dva naroda – rekla je Szabo. Na kraju je istaknula da je Haulik bio veliki prijatelj sirotinje i služio svima koji su trebali pomoć.

Organizatori ovoga predavanja bili su Matica slovačka Zagreb u suradnji sa Zlatkom Jevakom, predstavnikom slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Predavanju je prisustvovala i Walentina Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, pripadnici slovačke manjine te ostali građani.