Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–Albanija boravili u službenom posjetu Albaniji

Tirana – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Albanija u Hrvatskome saboru Ermina Lekaj Prljaskaj te članovi skupine Katarina Nemet i Erik Fabijanić boravili su od 22. do 24. ožujka u službenom uzvratnom posjetu Republici Albaniji, na poziv predsjednice albanskog parlamenta (Kuvendi) Lindte Nikolla.

Tijekom boravka u Tirani izaslanstvo je održalo sastanke u Uredu predsjednika Republike Albanije, parlamentu Albanije i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Predsjednik Albanije Ilir Meta je na sastanku istaknuo odlične odnose između dviju država, bez otvorenih pitanja s uzajamnom podrškom i kontinuiranim procesom proširenja suradnje. Također je naglasio važnost podrške i pomoći Hrvatske kako na međunarodnom tako i na bilateralnom planu. Osobito je izrazio zadovoljstvo statusom albanske zajednice u Hrvatskoj. Članovi izaslanstva Skupine upoznali su predsjednika Metu s konkretnim podacima i postignućima vezanima za suradnju Hrvatske i Albanije, te namjere Skupine za doprinos projektima koji se planiraju provesti.

U okviru programa s predsjednikom Albanije održana je svečana ceremonija na kojoj je predsjednik Meta Ermini Lekaj Prljaskaj uručio „Odlikovanje Viteza po naredbi Skenderbega“. Uručujući to visoko odlikovanje Meta je istaknuo kako Lekaj Prljaskaj predstavlja najčvršći most između Republike Albanije i Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima, u svom političkom radu, zaslužna je za postignuto jedinstvo albanske dijaspore u Hrvatskoj i njenu predanost u očuvanju  kulture i tradicije te njegovanju nacionalnog identiteta. Ocijenio je izuzetnim odnos između dviju država na brojnim poljima čemu, po njegovim riječima, svakodnevni doprinos daje i zastupnica Lekaj Prljaskaj, a što je rezultiralo brojim ugovorima potpisanim na području prometne povezanosti dvije države, razmijene znanstvenih postignuća i razvoju odnosa u oblasti kulture i obrazovanja. Predsjednik Meta joj je zahvalio na dosadašnjem radu te poželio puno sreće u budućnosti te ju pozvao da nastavi istim putem obogaćujući odnose između Albanije i Hrvatske.

Zahvaljujući na visokom odlikovanju i činjenici da je prepoznat njen dosadašnji rad  Ermina Lekaj Prljaskaj u svom obraćanju na svečanosti  je izjavila kako je ponosna i počašćena, kao Albanka iz Republike Kosovo, što je u prilici biti na usluzi albanskoj dijaspori u integraciji u Republici Hrvatskoj i održavanju veza sa matičnom državom. Kako je rekla odnosi Hrvatske i Albanije imaju svoju dugu povijest u rasponu od politike do gospodarstva u čemu je izuzetan doprinos dala albanska dijaspora u Hrvatskoj. –Posebnu pozornost u svom budućem radu posvetit ću daljnjem jačanju gospodarskih odnosa i institucionalnom povezivanju na pojedinim područjima, rekla je Lekaj Prljaskaj te posebno izdvojila skoro povezivanje luka Rijeka i Drač  trajektnom vezom do koje je došlo sporazumom o poslovnoj suradnji lučkih uprava. Također, kako je istaknula, više fakulteta potpisalo je ugovore o suradnji, a sve je više gradova koji ostvaruju međusobne kontakte kroz povelje o prijateljstvu. Završavajući obraćanje, naglasila je kako joj je ovo odličje  velika obveza za njen budući rad te da ne sumnja u uspjeh jer osjeća otvorenu podršku na svim razinama u obje države.

U parlamentu su održani sastanci s potpredsjednicom Ermonelom Felaj koja je izaslanstvo primila u ime predsjednice Lindte Nikolla, predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Mimi Kodheli i članovima Odbora, članovima Skupine prijateljstva Albanija–Hrvatska i predsjednicom Klodianom Spahiu, predsjednicom Odbora za integracije Joridom Tabaku i predsjednikom Odbora za gospodarstvo Eduardom Shalsi. Tijekom svih sastanaka albanska strana isticala je kako Hrvatsku smatraju kao zemlju podupirateljicu u svim integracijama te prijatelje koji ih uvijek podržavaju. Također su izrazili suglasnost oko toga da Hrvatska u Albaniji može računati na sigurnog prijatelja otvorenog za svu vrstu suradnje. Izrazili su želju za zajedničkim radom na svim područjima u svrhu obostranog napretka te ujedno predstavili  projekt „Free plastic bag State in Adriatic Sea“ na temelju zakonske regulative koja stupa na snagu od 1. lipnja 2022. godine o uporabi i zbrinjavanju plastične ambalaže.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj potvrdila je dobre odnose dviju država na svim razinama te naglasila potrebu  nadogradnje suradnje na pozitivnim temeljima osobito na području gospodarstva. Istaknula je važnost uvođenja direktne zračne linije Tirana –Zagreb. Podsjetila je na posjet ministra Butkovića Albaniji kojom prilikom je definirano uvođenje  trajektne povezanosti luka Rijeka i Drač. Zastupnik Erik Fabijanić kao sudionik inicijative za trajektnu povezanost poteklu iz Grada Rijeka je tijekom sastanaka upoznao nazočne sa svim fazama projekta i prosperitetima koje se očekuju od ovog projekta. Napomenuo je osobnu  i profesionalnu povezanost kroz razne projekte i inicijative s pripadnicima albanske zajednice jer dolazi iz Rijeke koja je dom brojnima od njih. Katarina Nemet se predstavila kao zastupnica iz Istarske županije koja odlično poznaje, surađuje i također dijeli suživot s društveno integriranom albanskom zajednicom koja njeguje svoje tradicionalne vrijednosti i daje  zapažen doprinos na svim područjima.

Ministrica zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu sa suradnicima upoznala je  hrvatsko izaslanstvo s najvažnijim podacima o situaciji vezanoj za pandemiju i rezultatima poduzetih mjera te očekivanjima u perspektivi. Ermina Lekaj Prljaskaj predložila je za razmatranje rješavanje pitanja zdravstvene i mirovinske skrbi albanskih državljana zaposlenih u Hrvatskoj.

Ovaj službeni posjet ocijenjen je kao  odličan,  a sudionici s obje strane su suglasni da parlamentarne skupine prijateljstva daju značajan doprinos kontinuitetu i snažan poticaj napretku suradnje.