ČESI NA TRADICIONALNOJ ČAJANKI

Otkako je 1874. u Zagrebu osnovana Češka beseda dvaput godišnje održava se čajanka, zimi i u proljeće, za starije članove društva. Tradicionalna čajanka održana je i 11. ožujka u Češkom domu u Zagrebu gdje su se okupili članovi Češke besede te družili uz šalicu čaja s rumom i degustaciju jela češke kuhinje hlebiček i rohlik koje su pripremile članice udruge.

Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb, zaželjela je dobrodišlicu bivšim i sadašnjim članovima društva, te podsjetila na povijest čajanke i oćenito značenje tih susreta.

Češka beseda Zagreb je mnogo više od formalnog društva, radi se o udruzi koja čuva identitet Čeha u Zagrebu i Hrvatskoj, i koja djeluje u svim područjima života na dobrobit svih generacija; od vrtićke dobi do duboke starosti, od učenja češkog jezika do gospodarstva. Češka beseda je 1937. vlastitim angažmanom, okupivši elitne pripadnike češke manjine u Hrvatskoj, izgradila Češki narodni, višekatnu zgradu u Šubićevoj koji je središnje mjesto okupljanja ne samo zagrebačkih Čeha nego, ovisno o prigodama i onih iz cijele Hrvatske.

Pripadnici češke manjine na čajanku su poveli i svoje prijatelje koji rado slušaju češku narodnu glazbu koju je zbor Češke besede ovom prigodom izveo i na češkovm i hrvatskom jeziku.

Organizator čajanke bila je Češka beseda Zagreb, a događaju je nazočio i Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba.