BIBLIOTEKA DEA OBJAVILA KNJIGU ALBANSKA PLEMENA, POVIJEST KULTURA I DRUŠTVO

Knjiga znanstvenika Roberta Elsija Albanska plemena, povijest kultura i društvo koju je objavila Biblioteka DEA, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, uvodu govori tko su Albanci, o sjevernim Albancima Gege i južnim Albancima Toske, uređenju albanskog plemenskog društva i geografskom području na kojemu su ta plemena koja obitavala.

Albanska plemena su autonomne političke i društvene jedinice, a ova knjiga sadrži kratku povijest svakog plemena te uključuje podatke o njegovu zemljopisnom položaju, najranijim povijesnim referencama na njega, vjerskoj pripadnosti tijekom vremena i statistici stanovništva te broju naoružanih vojnika.

Drugi dio knjige govori o plemenskoj legendi, podrijetlu i bilješkama o povijesti svakoga plemena. Zatim slijedi dio s putopisnim dojmovima, tj. tekstovima putnika i istraživača iz inozemstva iz 19. i ranoga 20. stoljeća koji u sjeverno albanskim planinama zabilježili ono što su vidjeli. Poglavlja završavaju, u mnogim slučajevima, kratkim prikazom istaknutih povijesnih predstavnika plemena. Nakon glavnog korpusa knjige slijede informacije o broju manjih plemena (neka su klasificirani kao mala samo zbog nedostatka opsežnih informacija, a ne nužno zbog veličine ili prestiža), kao i pojmovnik i bibliografija koja će čitateljima pomoći u daljnjem istraživanju. Knjiga Albanska plemena je šarolika dragocjena zbirka informacija i tekstova s mnogim prazninama kojih je autor bolno svjestan. Ipak, u Biblioteci DEA nadaju se da će knjiga potaknuti daljnji interes za ovo vrlo posebno, doista jedinstveno europsko društvo i za povijest i kulturu sjeverne Albanije općenito. Knjiga je objavljena uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Elsija na 180. stranici knjige citira tekst Rose Wilder Lane objavljen u knjizi Peaks of Shala (New York, 1923.) koja je 1921. razgovarala s gorštakom iz Thetha, starcem iz plemena Shala: „Ako američke zonye (gospođe) žele znati što smo naučili od naših očeva, koji su to naučili od očeva i očeva svojih očeva, govorit ću. Sve su to stare stvari, i ništa od toga nije napisano u knjigama, stoga su istinite. Ja sam starac, i vidio sam ljude koji odu u gradove kako bi saznali što piše u knjigama, vraćaju se vrijeđajući mudrost svojih očeva a da se ničega o tome ne sjećaju, tada govore glupe riječi koje se međusobno ne slažu. Ali stvari koje čovjek zna, jer ih je vidio, stvari koje razmatra dok hoda stazama i dok sjedi pored vatre, tih stvari nije mnogo, ali su zdrave. Tada kad je čovjek usamljen, stavlja riječi na te stvari i riječi postaju pjesma, a pjesma ostaje onakva kako je rečena, u sjećanjima onih koji je čuju.”

Sadržaj knjige obuhvaća PLEMENA SJEVERNIH ALBANSKIH ALPA (MALËSIA E MADHE)Kelmendi pleme,Triepshi pleme, Kastrati pleme, Boga pleme,Shkreli pleme, Lohja pleme, Reçi pleme Malësia e Madhe Rrjolli  pleme  PLEMENA REGIJE PULAT Plani pleme Xhani pleme Kiri pleme,Suma pleme Drishti pleme PLEMENA REGIJE DUKAGJIN Shala pleme, Shoshi pleme, Shllaku pleme, Mazreku pleme Toplana  pleme PLEMENA PLANINSKE VISORAVNI ĐAKOVICE (MALËSIA E GJAKOVËS): Nikaj pleme, Mërturi pleme, Krasniqi pleme, Gashi pleme, Bytyçi plemeQerreti pleme Kabashi pleme, Berisha pleme, Thaçi pleme,  Mali i Zi pleme.

PLEMENA PLANINSKE VISORAVNI LEZHA (MALËSIA E LEZHËS): Bulgëri pleme, Kryezezi pleme, Manatia pleme, Pleme Vela  PLEMENA PLANINSKE VISORAVNI KRUJE (MALËSIA E KRUJËS): Kurbini pleme, Rranza pleme, Benda pleme PLEMENA REGIJE MIRDITE:  Mirdita, mješovito pleme, Dibrri pleme, Kushneni pleme, Spaçi pleme, Fani pleme, Oroshi pleme, Kthella pleme, Selita pleme PLEMENA REGIJE MAT: Bushkashi pleme, Mati, mješovito pleme  PLEMENA GORNJEG TOKA RIJEKE DRIM: Hasi pleme, Luma pleme, Lura pleme, Arrëni pleme, Dibra mješovito pleme DRUGA PLEMENA: Bobi pleme, Boksi pleme, Buza e Ujit pleme, Çidhna pleme, Dardha pleme, Dervishaj pleme, Dushi pleme, Gimaj pleme, Grizha pleme, Kastrioti pleme, Komani pleme, Kopliku pleme, Luznia pleme, Mëgulla pleme, Morina pleme, Muhurri pleme, Ploshtani pleme, Reçi u Dibri pleme, Sheh Hysenaj pleme, Trojaku pleme, Ura e Shtrejtë pleme, Zogjaj pleme

Cijena knjige je 220 kuna (30 eura), adresa narudžbe:  dauh.dea@gmail.com a plaćanje je pouzećem.

Sav prihod namijenjen je unapređenju rada Biblioteka Dea.

 

Tekst sufinancira Savjet za nacionalne manjine RH.