ALBANCI SU DRAGOVOLJNO BRANILI HRVATSKU

Okruglim stolom na temu doprinos Albanaca u Domovinskom ratu 11. studenog u hotelu Antunović u Zagrebu obilježena je 28. godišnjica Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu – sjećanje na 87 poginula Albanca. Tom prigodom održana je promocija knjige ratnog izvjestitelja i publicista Pere Topića „Zločin, ali čiji?“

O doprinosu Albanaca u obrani Hrvatske govorio je dr. sc. Jakša Raguž s Odjela za suvremenu povijest Hrvatskog instituta za povijest, a Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, istakno je da je poginulo 87 branitelja Albanaca, 304 su ranjena, a 229 umirovljeno kao vojni invalidi. Vukovar je, primjerice, branilo oko 200 Albanaca dragovoljaca, dok je Hajdar Dodaj, pripadnik 204. vukovarske brigade HV-a, bio je svjedok Haškog suda gdje je govorio o zločinima u srpskim koncentracijskim logorima gdje je nestalo 36 zatočenih Albanaca.

Prisutnima su se obratili Ermina Lekaj Prljaskaj, ministar branitelja Tomo Medved, veleposlanici Kosova i Albanije u Hrvatskoj Gezim Kasapolli i Riza Poda, te branitelji koji su bili u zatočeništvu u srpskim logorima.

Albanska nacionalna manjina dala je značajan doprinos obrani Hrvatske, a organizatori ovog događaja Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj svake godine prigodnim programom podsjete na njihovu ulogu u obrani Hrvatske.