ZNAČAJNE ŽENE IZ REDOVA NACIONALNIH MANJINA U HRVATSKOJ – Milka Babović

SPORT KAO NAJBOLJA ŽIVOTNA INVESTICIJA

Iako je u sportsko novinarstvo dospjela zapravo slučajno, Milka Babović ondje se uspješno, u samom vrhu, zadržala punih trideset godina. Nekadašnji komentari i opisi izgleda klizača i danas ostaju u sjećanju kao nešto drago, nostalgično, neprocjenjivo. Ne treba reći ništa, osim Milka Babović. Generacije su odrasle na sportskim komentarima naše doajenke sportskog novinarstva.

Svi je pamtimo po ” Sanda izvodi piruetu, a roza haljinica sa sitnim lila šljokicama oko vrata, viori oko nje”….   „Dvostruki aksl, trostruki aksl“. Ples na ledu bio je njezin “miljenik”, uvijek je isticala Milka.

Proboj u novinarstvo žene su doživjele prije sto i više godina, ali mnogi još uvijek to zanimanje etiketiraju kao muško. Pogotovo u sportskom novinarstvu žene su još uvijek manjina. No, Milka Babović uvijek je išla ruku pod ruku sa muškim kolegama. Dapače, ponekad i korak ispred njih.

Slavko Cvitković u jednom je intervjuu rekao: “Milka je bila prava šefica. Bila je vražja, vrlo oštra. Bila je strah i trepet, znalo se dogoditi da lete i pisaće mašine. Tražila je rad i red. Bila je to, u ono doba, Milkina strahovlada. No, bila je i silno pedantna.”

Kada govori o novinarstvu Milka je na prvo mjesto stavljala vjerodostojnost. “Nikada mi nije palo na pamet da nešto izmislim, da neki podatak ne prekontroliram. Ljudi hoće točnost, da novinaru mogu vjerovati i to je možda jedini savjet koji imam za mlade kolege”, rekla je u jednom intervjuu za Glas Istre. Kada to kaže prva sportska urednica na TV Zagrebu i višestruka predsjednica sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva, očito joj treba vjerovati.

Milka Babović, rođena je 27. listopada 1928. u Skopju, često se u djetinjstvu selila. Crnogorka je po nacionalnosti. Otac joj je bio Crnogorac, a majka srijemska Njemica koja je odrasla u Francuskoj. Osnovnu školu i prve razrede gimnazije pohađala je u Sarajevu, poslije Drugoga svjetskog rata živjela je u Rumi i Beogradu, a u Zagreb je stigla 1948. godine. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu.

Prije novinarske karijere Milka Babović je imala izuzetno uspješnu sportsku karijeru. Atletikom se počela baviti 1945. prvi put sudjelujući u krosu u Srijemskoj Mitrovici. Kasnije je rušila rekorde, posebno u sprintu, a medalje je osvojila kao prvakinja u disciplinama na 100 metara, 80 metara prepone, štafeti 4×100 metara i 4×200 metara. Baveći se atletikom u karijeri je uz brojne naslove oborila 25 državnih rekorda. Višestruka je državna prvakinja Jugoslavije te dvostruka studentska prvakinja (1953. Dortmund, 1957. Pariz). U anketi Sportskih novosti 1953. i 1957. proglašena najboljom sportašicom Jugoslavije.

Od 1949. godine bavi se sportskim novinarstvom. Karijeru je započela posve slučajno na prijedlog prijatelja da izvještava o Sportskom danu mladih. Kao radijska izvjestiteljica počela je raditi 1955. godine, a od 1957. na RTV Zagreb bila je prva žena, sportska TV reporterka u Hrvatskoj, jedna od osnivača sportske redakcije.

Zbog specifičnoga komentiranja postala je zaštitnim znakom TV prijenosa natjecanja u umjetničkom klizanju. Dužnost predsjednice sekcije sportskih novinara HND-a obavljala je više godina. U dva mandata bila je i članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

Štafetu je 1955. predala Titu u ime naroda Hrvatske. Nikada nije voljela mobitel, nikada nije polagala vozački ispit, a ni avion joj nije bio drag jer “iz njega ništa ne vidi”.

Nakon umirovljenja veliku popularnost stekla je i kao članica ocjenjivačkoga suda zabavne emisije Ples sa zvijezdama. Voljela je ples i jednom je prilikom priznala da kao član žirija u TV showu ”Ples sa zvijezdama” ”tapka ispod stola”.

Dobitnica je više nagrada, među ostalima nagrade Zlatno pero HND-a 1974., nagrade Grada Zagreba 1977., te državne nagrade Franjo Bučar 2014. Nagradu za životno djelo dobila je 2018. godine.

Koliki je trag ostavila u Hrvatskom novinarstvu potvrđuje i činjenica da je u povodu obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice Hrvatske televizije HRT u suradnji s Hrvatskom poštom pripremila prigodnu kolekciju poštanskih maraka, a jedno od lica na markama je bilo i ono Milke Babović.