ZAVIČAJ U SRCU

Knjigu Seoski potpuri zavičaj u srcu, predstavila je večeras Đurđice Ramqaj u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Radi se o knjizi priča profesorice engleskog jezika i spisateljice Ramqaj koja je već objavila knjige pjesama. Ovoga puta Ramqaj piše o odrastanju u podravskom selu Virju i njegovim živopisnim stanovnicima, domaćima i doseljenicima. Ramqajino djetinjstvo je ružičasto putovanje kroz stvarnost u kojem je svjedok ispreplitanja domicilnosti i pridošle multikulturalnosti.

Prisjeća se ljudi, krajolika, običaja, sastanaka, rastanaka… U njenim pričama posebno mjesto imaju: mjesna ljekarnica Njemica podrijetlom koja je govorila mješavinom njemačkog i hrvatskog jezika, konobarica Dragana i njen kavanski žargon, komandir milicijske stanice drug Bogdan, seoski pijandura Jožina, ženik Martin i njegova zaručnica Pepica, vinogradar Bartol, bračni par Roma…

Knjigu su predstavili Marjeta Trkman Kravar, Danica Vukelić i Ljubica Uvodić Vranić. Osim što je vjerno prikazala krajolik Virja i mentalitet mještana, Ramqaj je na promociju knjige došla odjevena u podravsku nošnju želeći i vizualno publici približiti sredinu o kojoj piše.