U ZAGREBU SE ODRŽAVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ŽENAMA ŽRTVAMA RATA

Večeras je u Zagrebu otvorena prva međunarodna konferencija “Žena osnažuje ženu” koja se održava do 7. travnja 2017. u hotelu International. Konferenciju je otvorila Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, koja je zajedno sa Sanelom Kantarević, predsjednicom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, organizatorica iste.

Konferencija se održava s ciljem pružanja podrške ženama žrtvama rata, a sudjeluju predstavnice udruga iz BiH, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Lekaj Prljaskaj i Kantarević žele senzibilizirati javnost na problem žena žrtava rata koje su zločinci svakovrsno devastirali i koje vrlo teško nose teret traume. No, trauma žene žrtve rata ne smije biti tabu tema društva, obeščašćenoj ženi treba vratiti dostojanstvo, pružiti psihološku, moralnu i institucionalnu podršku. A što ženi znači gubitak dostojanstva, obitelji i doma, može razumjeti samo žena. Lekaj Prljaskaj i Kantarević ne samo da razumiju žene žrtve rata, nego im i ovim društvenim angažmanom žele pomoći da društvo tretira žene žrtve rata dostojno. Žene žrtve rata su više od žrtve, one su – mučenice. Na žrtvu se pristaje, ali one nisu birale, niti im je tko ostavio mogućnost izbora. Zbog toga je njihova uloga jednako važna za slobodu naroda i domovine kao što je važan i doprinos branitelja s prve crte bojišnice.

Već prvi dan rada konferencija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, izazvala je veliko zanimanje. Nakon nastupa gitaristice Lucije Štivičić, Lekaj Prljaskaj je otvorila konferenciju, ističući da je cilj širu javnost educirati o značenjima žrtve, patnje i stradanja žena u ratu, ali i o snazi vjere u život i perspektivama koje otvara budućnost. Nazočnima su se još obratili; Višnja Ljubičić, povjerenica za ravnopravnost spolova RH, Mirela Katalenić, izaslanica župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, saborska zastupnica dr. sc. Ines Strenja Linić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, Marija Pletikosa, državna tajnica, izaslanica premijera vlade RH Andreja Plenkovića, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, i Marija Ledinski Anić, predsjednica organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce“.

Podršku ženama žrtvama rata su pružili i saborski zastupnik Vladimir Bilek, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročenlika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Lana Đapić, predstavnica mekedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, te predstavnici nekih veleposlanstava.

Konferencija nastavlja s radom sutra, a na dnevnom redu su ispovijesti žena žrtava rata te govori predstavnica raznih udruga, kao i posjet Hrvatskom saboru gdje će sudionice konferencije primiti Božo Petrov.

Na konferenciji će sudjelovati i znanstvenici i teolozi koji će pridonijeti pronalasku najboljih regulatornih rješenja za žene žrtve rata. Krajnji cilj je osnažiti ih i povezati kako bi zajedničkim snagama uspjele u traženju pravde.