ZA HRVATSKU SU GINULI I PRIPADNICI NACIONALNIH MANJINA

Knjiga Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat autora Filipa Škiljana, predstavljena je 8. listopada u Češkom narodnom domu u Zagrebu u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Prisutnima se obratio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije: – Izdavanje ove knjige inicirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba želeći, prije svega, izraziti zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za herojske pothvate i žrtve u obrani domovine te ukazati koliko smo ponosni što su među njima bili i brojni pripadnici nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina u odlučnim su trenutcima stv aranja hrvatske države, pokazali političku zrelost, odlučnost i osobnu hrabrost – rekao je Bahnik te zahvalio Gradu Zagrebu uz čiju je potporu knjiga tiskana.

Škiljan je kazao da su o sudjelovanju nekih manjina u Domovinskom ratu već objavljene knjige, no Juraj Bahnik i Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije, predložili pisanje knjige o sudjelovanju pripadnika svih nacionalnih manjina u obrani Hrvatske.

– Tako je u razgovorima sudjelovalo blizu stotinjak osoba iz različitih krajeva i različitih nacionalnih manjina. Intervjui su provođeni u Vukovaru, u istočnoslavonskim selima (Laslovo, Korođ, Hrastin, Petrovci, Josipovac i druga), u Osijeku i Baranji… – rekao je Škiljan koji je razgovarao s pripadnicima nacionalnih manjina po cijeloj Hrvatskoj, te na temelju tih razgovora napisao knjigu.

Promociji su, osim predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, prisustvovali Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Elizabeta Knorr, izaslanica gradonačelnika Zagreba, te dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.