NIJEMCI PROSLAVILI DAN NJEMAČKOG JEDINSTVA

Dan njemačkog jedinstva obilježili su pripadnici njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije 6. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. Okupljene je pozdravio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, koji je organizirao proslavu.

– Okupili smo se ovdje da bismo svečano obilježili Dan njemačkoj jedinstva koji je za Nijemce, ne samo u Njemačkoj nego i u cijelome svijetu, najveći njemački blagdan. Obilježavamo naše kulturne veze s maticom zemljom i mi koji živimo u drugim zemljama. Danas ovdje u Velikoj Gorici obilježavamo to na razini Zagrebačke županije, i ja kao predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji pozvao sam svoje kolege i predstavnike drugih manjina kao i uzvanike među kojima je i Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj – rekao je Beus Richembergh te dao riječ Hamu.

Ham je naglasio da je ujedinjenje Njemačke 1990. imalo povijesnu ulogu ne samo za Njemačku nego i za Europu i svijet jer je granica slobode pomaknuta prema Istoku. Istaknuo je i koliko je važna potpora Njemačke za njemačku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

– Mi Nijemci u Hrvatskoj uživamo lijep suživot s većinskim narodom i sa svim našim kolegama i prijateljima iz ostalih nacionalnih manjina. Sve to često proizlazi iz činjenice da iza na stoji jedna velika, jaka i miroljubiva pradomovina. Za nas Nijemce u Hrvatskoj isto tako od velikog je značaja imati jednu identitetski i politički jaku pradomovinu kojoj se uvijek možemo uteći kako u zaštiti prava, tako i u vlastitom prosperitetu i očuvanju naših običaja i tradicija. To je važan aspekt za nas Nijemce koji živimo izvan Njemačke – kazao je Ham.

Od uzvanika proslavi su prisustvovali Rudolf Vujević, vijećnik Županijske skupštine i predsjednik Koordinacije za ljudska prava, te Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije.

Nakon obraćanja uzvanika, pijanist Roland Grlica svirao je glazbu njemačkog skladatelja Roberta Schumanna, a potom je u suradnji s Goethe institutom prikazan njemački igrani film “Gundermann”. Film je utemeljen na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija“ Gundermanna (1955. – 1998.) i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a Stasi. Nakon ujedinjenja Njemačke stekao je kultni status, pogotovo kod istočnih Nijemaca koji su se osjećali izgubljeno u novoj državi i s nostalgijom prisjećali starih dana.