VRIJEME JE ZA – SJEĆANJE I SLAVLJENJE

U Crnogorskom domu u Zagrebu promovirana je knjiga «Vrijeme je da se krene» Danila Ivezića, predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Dragutin Lalović, prvi ambasador Crne Gore u RH Branko Lukovac i autor. Radi se o knjizi izabranih tekstova koja odaje počast vremenu i ljudima kad je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske otvorila jednu od, u svojem ukupnom djelovanju, najznačajnijih i po mnogo čemu jedinstvenih i izuzetno uspješnih aktivnosti – internacionalizaciju crnogorskog pitanja. Ovo poglavlje o djelatnosti NZCH na internacionalizaciji crnogorskog pitanja je jedno od najslavnijih stranica njene prošlosti, vrijeme koje se ne smije zaboraviti i u kojem su, prema riječima crnogorskog novinara Vlatka Simunovića „Crnogorci Hrvatske sačuvali obraz svom narodu…“

O organizaciji referenduma za neovisnost Crne Gore i utjecaju iseljeništva u tom važnom događaju na promociji je govorio Branko Lukovac, prvi ambasador Crne Gore u RH. Jedan od aktera tog događaja, s iseljeničke pozicije, bio je i Danilo Ivezić rođen 1955. u Kolašinu u Crnoj Gori gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ivezić je iz rodnog grada otišao u Zagreb na studij 1973. gdje je četiri godine kasnije diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Iako je ostao živjeti u Zagrebu gdje je 21 godinu radio u prosvjeti, potom šest godina u privatnoj tvrtki, a sad obavlja posao tajnika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ivezić nije zaboravio otkud potječe i kamo pripada. Svijest o crnogorskoj nacionalnosti i želju za samostalnom državom opisao je u knjizi «Vrijeme je da se krene», čiju je nakladu dijelom sufinancirala i Zagrebačka županija. Ivezić je cijelo vrijeme aktivan na sceni crnogorske nacionalne manjine Zagreba i Hrvatske; bio je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Crnogorskog glasnika, autor je nekoliko knjiga; «Kronika NZCH 1991-2011», «Vrijeme je da se krene» te jedan od autora knjige «Crnogorski sveci slave i običaji» i uredio dvadesetak naslova u nakladi Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, te veći broj prikaza, osvrta i recenzija.

Dijelove knjige «Vrijeme je da se krene» na promociji je čitala Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušana Miškovića, koji je također prisustvovao ovom važnom događaju. U ime Grada Zagreba promociji je prisustvovala Elizabeta Knorr, pomoćnica počelnika Sekotra za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, te predstavnici ostalih manjina među kojima su se isticali Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, dok je u ime Zagrebačke županije bio Damir Mikuljan, predsjednik Županijske skupštine, te Vujadin Prelević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Među publikom posebno se isticao akademik, slikar Dimitrije Popović, najpoznatiji zagrebački i hrvatskih Crnogorac.