ROMI SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽILI SVOJ DAN

Svečano je danas bilo u vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba gdje su se povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma okupili uzvanici Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba koje je organiziralo svečanu sjednicu. Nakon što je operna pjevačica Antonija Mirat otpjevala romsku himnu Đelem, đelem, uzvanike je pozdravio Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća, ističući važnost Svjetskog dana Roma za tu manjinu. Gradnočelnik Zagreba Milan Bandić poručio je Romima, posebno se obraćajući mladima kojih je bilo mnogo u publici, da učenjem i radom idu naprijed. Ovom prigodom mladim Romkinjama i Romima ugovore o stipendijama Grada Zagreba podijelili su Bandić, Kmberovski i Nura Ismailovski.

Nakon govora Kamberovskog i Bandića, prisutnima su se obratili i Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. Obilježavanju Svjetskog dana Roma pridružili su se i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, te Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sekotra za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine, Tome Apostolovski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, te pripadnici ostalih zagrebačkih nacionalnih manjina.

Svečanu sjednicu vodila je Darija Goreta, tajnica Vijeća romske nacionalne manjine, a glumac Antun Tudić recitirao je pjesmu o Romima koju je napisao Kamberovski, a djevojke i žene u publici dobile su ružu. Nakon svečane sjednice upriličen je domjenak u Dvercu.