VRHUNSKA IZVEDBA MONODRAME “ZLATNA LOPATA”

Albanski Teatar Mergimtari iz Zagreba 7. studenog je u Kazalištu Mala scena priredio vrhunsku izvedbu monodrame “Zlatna lopata”. Redatelj monodrame je akademski glumac Leonard Hamitaj, dramaturg Ferdinand Hysi, autor glazbe Vedran Kojić, a art& desinga Josip Fabianić. Uz glumca Hamitaja, koji je predstavu izveo, sudjelovali su Enisa Majer i Vedran Kojić.

“Zlatna lopata” je drama o običnom, jednostavnom čovjeku koji je cijeli život prošao kroz patnju, napore, poniženja i razna omalovažavanja društva u kojem je živio. Nakon što umre, vidi da ga to isto društvo poštuje, uz nepostojeću pažnju do tad i lažno uvažavanje…

Monodrama je odigrana na albanskom jeziku, no zahvaljujući sjajnoj glumi Hamitaja radnja je bila razumljiva i gledateljima koji ne vladaju tim jezikom. Ova predstava izvrstan je primjer čuvanja albanskog jezika i kulturne promidžbe albanske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj. Prije nego što je izvedena u Zagrebu, premijera “Zlatna lopata” odigrana je u Albaniji gdje je održana i uspješna turneje po najpoznatim kazalištima: Nacionalnom kazalištu Albanije, Kazalištu “Petro Marko” Valone, Kazalištu “Aleksander Moisiu” Drača, Kazalištu “Bylis” Fiera i Eksperimentalnom nacionalnom kazalištu “Kujtim Spahivogli” iz Tirane.

Predstavu je organiziralo Albansko dramsko društvo u Hrvatskoj Mergimtari, a realizirana je uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine RH.