VIŠE OD DEVET MILIJUNA EURA ZA PROGRAME MANJINSKIH UDRUGA

Na 106. sjednici Savjeta za nacionalne manjine RH, na dnevnom redu bilo je godišnje izvješće o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za 2023. za potporu programa za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina, te prijedlog odluke o rasporedu sredstava za 2024. i prijedlog odluke o rasporedu sredstava za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine u 2024. godini u iznosu od 265.446 eura.

Sjednicom je predsjedao Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.  – Prošle godine sufinancirali smo 1113 programa. Za prošlu godinu vraćeno je u državni proračun 87.063,06 eura, to se odnosi na programe koje udruge iz raznoraznih i objektivnih razloga nisu mogle izvršiti tako da su ta sredstva vratili u držani proračun. Nekih nepravilnosti većih nismo našli, sredstva su namjenski utrošena – rekao je Varga te stavio na izglasavanje godišnje izvješće za 2023. koje je usvojeno.

O drugoj točci dnevnog reda, rasporedu sredstava za ovu godinu, govorila je predsjednica povjerenstva Branka Baksa, te navela koliko je koja manjina dobila novca za svoje programe. – U ovoj godini prijavljeno je 1340 programa, a odobreno je 1250 programa koje je priložilo 106 udruga sa svojih 145 članica. Prijedlog povjerenstva je da se raspodjeli 9.706.057 eura – izjavila je Baksa. Taj prijedlog je izglasan, kao i prijedlog rasporeda sredstava za romsku nacionalnu manjinu.