PREDAVANJE O DOLASKU ROMA U EUROPU

U okviru projekta Upoznajmo se, koji promovira romsku kulturu s ciljem gradnje pozitivne predodžbe o Romima u hrvatskom društvu, a koji financiraju Minority groups i Europska unija, doc. dr. Ljatif Demir, profesor romistike na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanje o podrijetlu Roma, romskoj tradiciji i jeziku. Doc. dr. Ljatif Demir, profesor je romistike već tri desetljeća, Rom je iz Makedonije, i bavi se proučavanjem romske povijesti i kulture. Na predavanju je govorio o dolasku Roma na područje Europe.

-I nakon sedamsto godina ljudi ne prepoznaju Rome u njihovim državama i tretiraju ih kao strance. Romska kultura je vrlo zanimljiva iako se temelji na legendama i starim pričama. Naizgled Romi nemaju književnost, ali imaju bogatu narodnu književnost koja je do 70.-ih godina prošloga stoljeća bila samo usmena književnost – izjavio je Demir.

Predsjednik Perspektive Ramiz Ajdin  istaknuo je da ta udruga od 2019. godine promiče pozitivnu sliku o Romima. -Kroz ovaj projekt koji će trajati godinu dana širimo pozitivnu sliku o Romima na području cijele Hrvatske, ali ovoga puta usmjereni smo na Zagreb. Dogovorili smo suradnju s profesorom Ljatifom Demirom kroz tečaj o romskoj kluturi, tradiciji i običajima. Ovaj projekt pridonijet će boljoj medijskoj vidljivosti Roma. Već smo odradili Svjetski dan Roma, imat ćemo tečaj romskog jezika, posjet Romskoj kući koju vodi Goran Đurđević, te obilježavanje Đurđevdana, najvećeg romskog praznika, i Svjetskog dana romskog jezika – kaže Ajdin.