VESELI MAĐARI PLESALI DO ZORE

Druženje pripadnika mađarske zajednice u Zagrebu održano je 1. lipnja u hotelu International gdje se svake godine okupljaju na tradicionalnoj mađarskoj večeri povodom proslave Dana Vijeća te druženja bivših i sadašnjih članova MKD-a „Ady Endre”. Mađrasku večer organizirali su Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre” a gostima su se obratili Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i Maria Ranogajec Komor, predsjednica MKD «Ady Endre». Balaž Piri zahvalio je svima koji su se odazvali na nedavno održane izbore i najavio je skorašnju konstituirajuću skupštinu. Posebnu zahvalu uputio je svima koji su pridonijeli radu Vijeća i boljitku mađarske manjine u Zagrebu, te istaknuo suradnju s Osnovnom školom Ivana Gundulića, u Zagrebu u kojoj se mali Mađari školuju u dvojezičnom odjeljenju po modelu B od prvoga do četvrtoga razreda, Dječjim vrtićem Potočnica koji već 25 godina ima i program na mađarskom jeziku, te I. gimnazijom u kojoj učenici mađarske manjine polaze nastavu mađarskog jezika po modelu C. No Balaž Piri posebno se osvrnuo na nedavno postavljanje spomenika mađarskom književniku u Zagrebu za što je inicijativu dalo Vijeće.

– Najveći uspjeh ovoga mandata Vijeća je otkrivanje spomenika mađarskom piscu Móru Jókaiju u Aleji pjesnika na Bundeku – kazao je Balaž Piri. Prisutnima se obratila i Ranogajec Komor te izjavila da Mađari u Zagrebu zajednički mnogo rade na ostvarivanju kulturnih programa te da tako treba nastaviti.

Nakon govora, uslijedila je večera i glazbeni program. Goste je zabavljao Kopacsi Alkalmi iz Kopačeva što je na plesni podij izmamilo brojne plesače koji su satima neumorno plesali. No kako je mađarska zabava nezamisliva bez čardaša, prvi njegovi taktovi podigli su na noge čak i one koji nisu ovisnici o plesu. Mađarskoj večeri prisustvovali su Anita Gyorei, zamjenica veleposlanika Mađarske u Zagrebu, Ljiljana Klašnja, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Tibor Littvay, predsjednik Hrvatsko mađarskog društva prijateljstva, predstavnici poljske, ruske i turske nacionalne manjine te brojni pripadnici mađarske zajednice.