VERIGARJE SU ZRCALO SLOVENSKE DRŽAVNOSTI

Izložba 100 let verigarja, prve slovenske poštanske marke, otvorena je 6. veljače u Slovenskom domu u Zagrebu. Otvorena je povodom 100. obljetnice izlaženja prve slovenske marke, a za ovu prigodu izrađen je i poseban žig koji je korišten u nekim poštama u Zagrebu samo na dan otvorenja izložbe. Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, otvorio je izložbu, a Bojan Bračič, predsjednik Filatelističnega društva Maribor, održao je predavanje o verigarjama. Te slovenske marke imaju filatelističku posebnost u svjetskim okvirima i Slovencima su posebno važne zbog povijesne uloge u razvoju njihove države.

-Danas smo se skupili da obilježimo kulturni praznik u Sloveniji, a pošto je bila 100. godišnjica prvih slovenskih maraka održat ćemo i predavanje o njima. Verigari su prve slovenske marke iako na njima ne stoji ime države Slovenije nego SHS. Na markama je lik roba koji trga lance, veriga je slovenska riječ za lanac, a premalo ljudi shvaća da je marka tipična za samostalnu državu isto kao što su novac i himna. To znači da smo imali državu već prije sto godina – rekao je Bračič. Naglasio je da su te marke tiskane poslije Prvog svjetskog rata i ima ih mnogo. Osim roba u lancima, na markama ima raznih likova, a iako nemaju veliki materijalnu vrijednost imaju filatelističku. Najveća zbirka verigarja nalazi se u Ljubljani, a posjeduje je filatelist Bojan Kranjc.

Otvorenju izložbe prisustvovali su predstavnici Veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Ljiljana Klašnja, te pripadnici slovenske nacionalne manjine Zagreba. Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba pripremili su izložbu u suradnji sa Zbirateljskim društvom Rogaška Slatina i Filatelističkim društvom Zaboky Zabok.