VELIKA FEŠTA NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Pripadnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije; Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci i Romi su, 4. studenog u restoranu hotela Phoenix u Velikoj Gorici, proslavili Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ZŽ. Na toj tradicionalnoj proslavi okupljaju se svake godine u studenom kad je realizacija zacrtanih planova pri kraju i kad se pripremaju novi.

Ove godine Dan Koordinacije je vrlo svečano obilježen, a zbog sudjelovanja nekoliko zborova i orkestara u budućnosti bi mogao postati i smotra glazbenih skupina nacionalnih manjina. Budući da od nacionalnih manjina Zagrebačke županije samo Česi imaju svoj zbor i orkestar – Češku besedu iz Dubrave Vrbovečke, sunarodnjacima su uveličali slavlje crnogorski zbor Montenegro iz Zagreba, bošnjački Bulbuli, makedonski Ezerki, čija je osnivačica i pjevačica Lena Đapić predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te zbor i orkestar Zajednice Mađara Velike Pisanice. Pridružila im se i romska plesna skupina Romski san iz Zagreba, ali su djevojke umjesto plesa recitirale romske pjesme, budući da je istovremeno trajala višednevna manifestacija obilježavanja Dana romskog jezika.

Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Zagrebačke županije, i predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, u uvodom dijelu programa govorio je o aktivnostima Koordinacije nakon čega je mikrofon prepustio svojoj zamjenici i predsjednici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Saneli Kantarević. A Sanela se izvrsno snašla u ulozi voditeljice dok je na binu pozivala izvođače programa. Svaki zbor je otpjevao po tri nacionalne pjesme, a Montenergo je ubacio i jednu međimursku “Ljubav se ne trži niti ne kupuje”. Velikom dovoranom ispunjenom do posljednjeg mjesta odjekivale su narodne češke, makedonske i crnogorske pjesme te bosanske sevdalinke. Mnoge su ganuli zvuci rodnog kraja pa su se pjesmi prdiružili.

U zabavnom dijelu programa, u kojem je nastupio sastav Novi početak, vladala je gužva na plesnom podiju. Veselje je trajalo satima, a pratili su ga i predstavnici lokalnih institucija; Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, Mihael Zmajlović, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Mirela Katalenac, članica Županijske skupštine Zagrebačke županije, te predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije, kao i njihovi gosti iz Zagreba; Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ekrem Bećirović, zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine te drugi.