VELEPOSLANIK UJEDINJENOG KRALJEVSTVA VELIKE BRITANIJE I SJEVERNE IRSKE POSJETIO SAVJET ZA NACIONALNE MANJINE

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer 19. studenoga 2018. primio je veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gospodina Andrewa Stuarta Dalgleisha, na njegov zahtjev.

Tijekom posjeta razgovaralo se o ulozi Savjeta za nacionalne manjine u promicanju sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Republike Hrvatske, kao i u procesu integracije pripadnika nacionalnih manjina u hrvatsko društvo s jedne strane te stvaranju uvjeta za očuvanje njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta s druge strane. Predmet razgovora bio je i položaj nacionalnih manjina u Europskoj uniji.

Nadalje, predsjednik Savjeta je upoznao visokog povjerenika sa sastavom Savjeta čiji članovi zastupaju 22 manjine priznate Ustavom Republike Hrvatske s obzirom na udjel pripadnika pojedinih manjina u ukupnom stanovništvu, a koji sastav odražava njihovu samobitnost i osobitost, povijesne vrijednosti, etničku, kulturnu i svaku drugu raznolikost.

Vezano uz suradnju sa aktualnom Vladom Republike Hrvatske čijom je političkom voljom i potezima ostvaren vidljivi napredak u stvaranju tolerantnijeg ozračja i u ostvarivanju manjinskih prava, predsjednik je Savjeta istaknuo važnost donošenja Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017. — 2020., koji predstavljaju temelj za ostvarivanje i očuvanje stečenih prava nacionalnih manjina odnosno financijsku podršku za njihovu provedbu.

Istaknut je daljnji napredak u ostvarivanju prava na kulturnu autonomiju nacionalnih manjina u kojem je području postignut najveći stupanj provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske gospodin Andrew Stuart Dalgleish zahvalio se na prijemu te izrazio želju za daljnjom suradnjom sa Savjetom za nacionalne manjine.

izvor:http://www.nacionalne-manjine.info/