USPJEŠNO PROVEDEN PROJEKT FORUM KAZALIŠTE MLADIH

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Sevdah Zagreb uspješno je provelo projekt Forum kazalište mladih financiran sredstvima Europske unije.  Ovo bošnjačko društvo već godinama djeluje u Zagrebu, a nastupa po cijeloj Hrvatskoj, i ima nekoliko programskih skupina od kojih je najznačajnija folklorna skupina, ali sve više mladih Bošnjakinja/Bošnjaka zanima se za amatersko kazalište te ih se tijekom ove godine veliki broj priključio dramskoj skupini.

-Imali smo priliku prijavili se na projekt Europske unije i grupe MARIO ( Minority rights group Europe) koja se bavi zaštitom manjinskih prava. Projekt se održavao u šest zemalja Europske unije među kojima je i Hrvatska. Možemo se pohvaliti činjenicom da smo jedna od prvih bošnjačih udruga koja je sudjelovala na jednom ovakvom programu EU – kaže Hilmo Demirović, predsjednik BKUD-a Sevdah.

Društvo je prijavilo projekt naziva Forum kazalište mladih. Što je zapravo Forum kazalište/teatar ili kako ga još nazivaju kazalište potlačenih? Razvio ga je 70.-tih godina prošloga stoljeća brazilski redatelj i kulturni aktivist Augusto Boal. Zanimljivost ovakve izvedbe je u tomu što su i gledatelji pozvani zamijeniti protagoniste kako bi pronašli rješenje ili alternacije za potlačeni lik na sceni. Osnova su kratke forum-scene koje prikazuju probleme određene zajednice i u kojima nisu ponuđena rješenja. Gledatelji daju svoja vlastita rješenja, aktivno su uključeni u izvedbu tako što zamjenjuju lica na sceni i improviziraju različita rješenja prikazanog problema. Ne traži se “pravo” ili “idealno” rješenje, već je cilj istražiti što više mogućnosti. Nakon što se ljudi kroz ovu kazališnu tehniku pokušaju poigrati s raznim rješenjima, moguće je da će im to biti poticaj za djelovanje u stvarnom životu kada se suoče s istim problemom koji su imali u kazališnoj forum-sceni. Forum kazalište nije oblik psihoterapije, već kazališna interaktivna igra. U forum-scenama ne prikazuju se dublji psihološki problemi nego problemi komunikacijske prirode, najčešće razni oblici nasilne komunikacije ili bilo kakav oblik tlačenja u kojem je jedna strana zakinuta za pravo na dijalog. Cilj kazališta potlačenih je humanizacija čovječanstva. To su prepoznali mladi iz BKUD Sevdah Zagreb koji žele učiniti nešto korisno za zajednicu i edukaciju kako mladih, tako i starijih.

-Petnaestak djevojaka i mladića su od ožujka do studenoga ove godine aktivno vježbali i uigravali scene pod voditeljicom Anisom Zahirović i uz koordinatora projekta Hakiju Demirovića. Nesebičnu pomoć dao je i poznati hrvatski glumac Amar Bukvić koji je na trenutke potpune glumačke amatera učinio profesionalcima. Prva izvedba bila je za studente i djecu iz Omladinskog kluba muslimana Zagreb gdje su probili led i prikazali jedan klasičan primjer sukoba u školskim klupama. Druga izvedba je bila za učenike Islamske gimanazije u Zagrebu gdje su se učenici aktivno uključili u izvedbu predstave. Sretni smo što su otišli puni dojmova i ideja za pripremu predstave za iduću godinu za ostale srednje škole. Završna maneifestacija bila je na našem Interkulturalnom događaju u Zagrebačkom kazalištu lutaka 12. studenog 2023. godine na kojem su uz naše društvo sudjelovali prijatelji iz romske i crnogorske nacionalne manjine Kali Sara iz Istre i Zbor Montenegro iz Zagreba. Zvijeda večeri bila je izvedba Forum kazališta zbog koje se tražilo mjesto više. Mladi su pokazali da žele naučiti i starije na koji način razmišljati i  pokušati i u stvarnom životu izbjeći sukob, te da pojedinac nebi trebao tlačiti druge. Kada shvatimo problem i stanemo u zaštitu potlačene osobe možemo jako puno napraviti – kaže Demirović. Istaknuo je da su jako ponosi na ovaj projekt, a zahvalni su Europskoj uniji što im je pomogla u realizaciji istoga. Iduću godinu pozvani su odigrati predstavu na nekoliko manifestacija diljem Hrvatske što je znak da je projekt uspio.