PREDSTAVLJEN DRUGI DIO KNJIGE ALBANCI U ZAGREBU

Knjiga Albanci u Zagrebu II. dio, autora dr. sc. Filipa Škiljana, predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu. Nastavak je prve istoimene knjige koju je Škiljan napisao na inicijativu Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Predstavio je današnje Albance s područja Zagreba, ali i one iz cijele Hrvatske, te zaronio duboko u povijest pokazujući davni začetak albansko- hrvatskih veza.

-Među ostalim temama pokrio sam i albansko-hrvatske veze kroz povijest, pa sam tako pisao o Andrei Aleshiju, Ivanu Gazulliju, albanskim obiteljima u Mletačkoj Dalmaciji, Albancima u Osijeku u prošlosti, Arbanasima u Zadru, Albancima u Peroju. U ovoj ćete knjizi moći pročitati i o Andriji Kačiću Miošiću i njegovim vezama s Albancima, Milanu Šufflayu, albanologu svjetskoga glasa, majci Tereziji i Eleni Gjiki- rekao je Škiljan. U knjizi je predstavio i neke albanske znanstvenike, sportaše, glazbenike i umjetnike koji su djelovali u Hrvatskoj u ne tako dalekoj prošlosti.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Emirat Asipi istaknuo je veliko značenje objave ove knjige. – Dugo smo radili na ovoj knjizi gdje govorimo o utjecaju i o radu Albanaca u Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu. Ove dvije knjige su jedini znanstveni pisani trag o tome – rekao je Asipi.

Promociji su prisustvovali predstavnici Veleposlanstava Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije, Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Melita Mulić, izaslanica Predsjednika RH, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Ljiljana Klašnja, voditeljica Odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, i Armin Hodžić, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.