U ČAKOVCU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI

Prigodnim programom Međimurska županija je u Čakovcu 21. svibnja 2024. po prvi puta obilježila Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. U ime ruske nacionalne manjine prisutnima se obratila Tatjana Mikolaj, profesorica književnosti i ruskog jezika, podrijetlom iz Volgograda.

-Drago mi je što smo se okupili zajedno proslaviti bogatstvo i slogu, te naše Međimurje u kojem se ne osjećamo kao manjina. Došle smo u Međimurje zbog ljubavi i s ljubavlju smo ostale. Doselile smo mahom iz velikih gradova u kojima se stanovništvo nije dijelilo na manjinu i većinu. Za nas ovo nije suživot, već život, pa se ni danas ovdje ne osjećamo kao manjina, već kao dio zajednice koja nam daje i kojoj mi dajemo svoj doprinos – izjavila je Mikolaj, koja danas ruskom jeziku podučava i djecu hrvatske nacionalnosti.

Ruska kultura predstavljena je pjesmom i plesom; solistica ansambla ”Kalinka” Elizabeta Srpak pjevala je rusku narodnu pjesmu Oj, Vanjuška mojTia Končec pjevala je Oj, mamka, pičonki boljat, a nekoliko ruskih narodnih pjesama pjevala je i dječja vokalna skupina „Malinka“ iz Ruske udruge „Kalinka“. Događaju je prisustvovao i Matija Posavec, župan Međimurske županije.