DANI PONOSA I SLAVE

Svečanim koncertom klasične glazbe na kojem su nastupili Trio variete Montenegro iz Crne Gore: Dijana Orlandić, flauta, Miroslav Ilić, harmonika, i Petar Dobričanin, gitara, obilježen je 21. maj Dan neovisnosti Crne Gore, Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. Koncert je održan u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u  Zagrebu, prisustvovao mu je veliki broj pripadnika crnogorske manjine te uzvanika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba koje je organiziralo proslavu. Prije početka glazbenog programa prisutnima se obratio Dušan Mišković, predsjednik Vijeća.

-Tradicija obilježavanja 21. maja datira od 2006. godine kada smo u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu organizirali svečanu sjednicu Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, uz prisustvo predstavnika najviših institucija Hrvatske i Crne Gore i na taj način prvi puta obilježili povijesno crnogorsko referendumsko – da – za neovisnu i europsku Crnu Goru. Ovaj dan je i prilika da podsjetimo i na naš obol referendumskom da, na vremena koja umiču, ali i vremena koja se nikad ne smiju zaboraviti, pogotovo zbog sve prisutnije „kratkoće pamćenja“ i „nove prilike“ u Crnoj Gori, na ulogu Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCH), njenih članica i vijeća koji su svojim djelovanjem u presudnim i povijesnim zbivanjima u okviru internacionalizacije crnogorskog pitanja kao jedne od najslavnijih stranica naše prošlosti, vezanim uz proces obnove crnogorske državnosti upisani u njene temelje. Tri naša člana bila su u najužem rukovodstvu Pokreta za europsku neovisnu Crnu Goru – rekao je Mišković te naglasio da put Crne Gore u Europsku uniju vodi preko Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom.

-U ambijentu hrvatskog pluralističkog društva, sa svim njegovim „bogatstvom u razlikama“, integracija našeg manjinskog korpusa, prije svega podrazumijeva kulturu kao našu legitimaciju, odnosno njeno javno afirmiranje u sredinama u kojima živimo. S ponosom možemo reći da smo to i ostvarili, kao kolektiv i pojedinci, s programima koji su postali kulturna događanja i sastavni dio kulture i života sredina u kojima jesmo, a uz podršku državnih i lokalnih vlasti – rekao je Mišković.

Proslavi su prisustvovali Melita Mulić, izaslanica Predsjednika RH, Ljiljana Klašnja, voditeljica Odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva… Nakon koncerta održan je domjenak na kojemu su gosti počašćeni crnogorskim vinima.