TRAGEDIJA MAĐARA I NIJEMACA

Stradanje Mađara i Nijemaca krajem 2. svjetskog rata i poslije 1945. opisala su u jednoj knjizi tri autora; akademik András Bognár, László M. Horváth i Vladimir Geiger. Večeras su autori Bognár i Horváth nazočili u MKD “Ady Endre” u Zagrebu na predstavljanju te knjige “A magyarok és németek vesztesége Horvátországban és Bácskában 1944/45-ben és a háború után / Stradanje Mađara i Nijemaca u Hrvatskoj i Bačkoj 1944./45. i u poraću”. Četiri godine radili su na knjizi koju je objavilo Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj uz potporu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

“Ovu knjigu posvećujemo onim majkama i očevima koji su u Drugome svjetskom ratu i poraću izgubili svoje sinove i kćeri, kao i onoj djeci koja su izgubila svoje roditelje.” napisali su autori u posveti. Dok u predgovoru, između ostalog, stoji: “Ova je knjiga prvi pokušaj da se prikažu poimenične žrtve Mađara s područja današnje Republike Hrvatske u tijeku i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. U tu svrhu, veliki dio ove knjige sadržava imena naših sunarodnjaka koje su pogubili partizani…”

Tijekom predstavljanja knjige Horváth je pričao i o vlastitim spoznajama vezanim za to vrijeme. Bognár i Horváth napisali su po jedno poglavlje knjige od 165 stranica koje se odnosi na stradanje Mađara, dok je Geiger napisao dva poglavlja u kojima se bavi stradanjem Nijemaca, a priložen je i veliki broj dokumenata. Geiger je pisao o sudbini njemačke manjine u Hrvatskoj i Jugoslaviji, te o uklanjanju vojnih groblja i grobova, “okupatora” i “narodnih neprijatelja” u Vojvodini nakon Drugog svjetskog rata. Promociji je prisustvovao veliki broj pripadnika mađarske manjine među kojima su se isticali dr. sc. Tibor Littvay, predsjednik Društva hrvatsko-mađarskog prijateljstva, i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.