TRADICIONALNOM PJESMOM, PLESOM I HRANOM MANJINE POČASTILE BJELOVAR

Bjelovar je 30. studenog bio grad nacionalnih manjina gdje se na 13. večeri nacionalnih manjina održanoj u Dvorani europskih prvaka okupilo oko 400 manjinaca; pripadnici 21 manjine koji žive na području Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, njihovi gosti iz Sombora iz Srbije, predstavnici talijanske manjine iz Pule, manjine iz Slavonije i Baranje, te iz Zagreba.

Pokretač i organizator ove manifestacije, koja se održava trinaest godina zaredom, je Češke obeci Bjelovar s predsjednicom Miruškom Lončar, uz potporu Saveza Čeha u RH i njihove predsjednice Ane-Marije Štruml Tuček, Savjeta za nacionalne manjine RH i financijsku potporu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Večer nacionalnih manjina koja se u Bjelovaru održala 13. put zaredom jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj. Manjine su pokazale svoju kulturu, tradiciju i običaje te autohtonu manjinsku kuhinju, slana i slatka jela kojima su ponudili brojnu publiku. Manjinska pjesma i glazba odjekilvale su Dvoranom europskih prvaka, lepršale su šarolike suknje etno plesačica, širio se miris raznovrsnih jela.

Osam manjinskih zajednica predstavilo je svoju bogatu kulturnu baštinu; BKUD “Sevdah” Zagreb, KUD Češka obec Bjelovar, Zajednica Mađara grada Bjelovara, Romski resursni centar (sekcija), romski KUD Darda, Udruga Roma Bjelovar, rusinski KUD “Joakim Hardi” Petrovci, Matica slovačka Ilok, slovački KUD “Ljudevit Štur” Ilok, Zajednica Talijana Lovrečica – Babići iz Umaga i ukrajinski KUD “Taras Ševčenko” iz Kaniže. Posebni gosti bili su hrvatski KUD “Mladost” Odra iz Zagreba i GKUD “Ravangrad” iz Sombora u Srbiji.

Jelovnik nacionalnih kuhinja bio je raskošan, Talijani su priredili pršut, sir, inćune, bakalar na bijelo i istarske kolače, Česi njoke knedle s kiselim zeljem, buncek, kuhanu šunku i patku, buhtle s pekmezom i makom, roladu s pekmezom, kiflice…, a Romi zapečenu romsku sarmu s četiri vrste mesa, dok su Bošnjaci izložili raznovrsna slana i slatka jela; ćevape, sve vrste pite, baklave, hurmašice, gurabije… Mađari su prezentirali jela od svinjetine i ljute crvene paprika; svinjsku mast, mađarske kobasice, švargle, čvarke, a od slastica doboš tortu i kolač od maka i oraha. I Srbi su pripremili jela od svinjetine, te slatki kolač, kiflice, makovnjaču i orahnjaču, a Ukrajinci jela od ribanog krumpira, pogačice s čvarcima, dok su Rusini donijeli kapušćanjiki, pogaču od čvaraka i bobaljki, božićno jelo.

Večeri manjina prisustvovali su Jasna Vaniček Fila, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Velimir Žunac, izaslanik predsjednika Vlade RH, Milan Pezelj, izaslanik ministrice kulture, Slavomir Goga, izaslanik veleposlanika Češke u Hrvatskoj, saborski zastupnik Vladimir Bilek, Vladimir Ham, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Josip Stipančević, izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa, Damir Bujas, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, sa suradnicima, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, sa suradnicima, Ana Marija Štruml Tuček, predstavnici i pripadnici nacionalnih manjina te brojni Bjelovarčani.