TRADICIJA KOJA NAS SPAJA

U Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 17. prosinca 2016. održana je manifestacija Tradicija koja nas spaja na kojoj su orgnizirane etno-radionice, prezentacije i glazbeni program božićne i novogodišnje tematike na kojoj su predstavljeni hrvatski običaji i običaji nacionalnih manjina grada Zagreba. Organizirane su radionice na kojima su sudjelovali; Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenski dom, Ukrajinska zajednica Grada Zagreba, Poljska kulturna udruga “Mikolaj Kopernik”, Klub bugarske nacionalne manjine, te Češka beseda čiji su pripadnici koje su izrađivali razne predmete povodom Božića. Slovenci su, prema uputama voditeljice radionice Stanke Novković, izradili dekoracije od plodina i papira, Bugari su kitili šibu surovačku plodinama i kruščićem kravajem pod vodstvom Veljka Toševa, Ukrajinici su izradili anđele prema tradiciji ljaika-motanka, a ukrajinska posna jela na Badnju večer prezentirala je Tatjana Šagadin, dok su Poljaci pod vodstvom Beate Winnicke Božanović ukrašavali svijeće i zmizeleni vijenac. Radionicu Češke besede vodila je Jana Pejić a pripremjeni su medenjaci pernika. No pripadnici manjina nisu bili sami, na radionicama su sudjelovali Samoborci koje je, uime Samoborskog muzeja, predstavljala mr. sc. Lela Ročenović i koji su izradili samoborski kinč, te Prigorci, odnosno voditeljica njihove radionice Snježana Vuković koja je nadgledala izradu prigorskog kinča, dok su radionicu izrade minijaturnih jaslica vodili Marko Lujo i Mirjana Škreblin Lujo.

U glazbenom programu sudjelovala je vokalna grupa Wisla, pjevači Ukrajinske zajednice, Zdenko Cigoj, zbor Slovenskog doma te vokalno-instrumentalni sastav Lipa Češke besede.

Organizator je bilo Narodno sveučilište Dubrava, a koordinatorica programa dr. sc. Lucija Franić Novak, viša stručna suradnica za programe hrvatske tradicijske kulture.