TIBOR VARGA: SREDSTVA ZA PROGRAME KULTURNE AUTONOMIJE U 2024. BITI ĆE POVEĆANA ZA 25 POSTO

Na sjednici Savjeta za nacionalne manjine RH održanoj 23. studenog na dnevnom redu bilo je izvješće Hrvatske radiotelevizije o objavljenim programima namijenjenim informiranju pripadnika nacionalnih manjina u 2022. godini, prijedlog odluke o imenovanju Komisije za otvaranje  prijava prijedloga programa pristiglih na Javni poziv za 2024. godinu, prijedlog o imenovanju Povjerenstva za raspodjelu sredstava udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za 2024. godinu, prenamjena sredstava udruga, te prijedlog rada Savjeta za nacionalne manjine za 2024. godinu.

-Po planu proračuna, koji još nije donesen, predviđeno je povećanje od 25 posto donacija za kulturnu autonomiju i programe kulturne autonomije za što je u 2024. planirano više od devet milijuna eura. Smatramo to velikim uspjehom i posebno bih zahvalio Vladi RH i saborskim zastupnicima na podršci – rekao je Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH te najavio seminar koji će se u prosincu održati za udruge nacionalnih manjina.

-Važno je da je pred nama predizborno razdoblje te sve skupa molim da Savjet ne uvlače u predizbornu kampanju jer nismo politička organizacija i ne želim da nas se tako percipira u javnosti. Naš osnovni zadatak je kulturna autonomija i programi kulturne autonomije – dodao je Varga.

U Komisiji za otvaranje prijava su Ida Balić, zamjenica predstojnika, Mihaela Tešić, savjetnica, Zdenka Omrčen, viša stručna referentica i Jasna Bogdanić, administrativna tajnica. U Povjerenstvu za raspodjelu sredstava su Branka Baksa, članica Savjeta, Zorica Velinovska, članica Savjeta, Irena Kregar Šegota, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija RH, Katarina Bušić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju Zagreb i Jelka Vukobratović, zamjenica pročelnice Odsjeka za muzikologiju, Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.