TIBOR VARGA NOVI JE PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE RH

Vlada RH imenovala je novog predsjednika, potpredsjednike i članove Savjeta za nacionalne manjine RH. Tibor Varga novi je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a potpredsjednici su Milan Vukelić i Vladimir Ham. Tri nova člana Savjeta su Zoran Ferber, predstavnik židovske nacionalne manjine, Marija Meliško, predstavnica ukrajinske nacionalne manjine i Milan Vukelić, predstavnik srpske nacionalne manjine.

Varga je zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera koji je ove godine otišao u mirovinu. Od 2008. Varga je radio u Stručnoj službi Savjeta za nacionalne manjine RH kao stručni savjetnik, a od 2013. kao zamjenik predstojnika. Od 2011. stalno je biran za člana Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Hrvatski sabor imenovao ga je 2020. članom Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova. Varga je na početku sjednice Savjeta za nacionalne manjine zahvalio na dosadašnjem radu Tolnaueru, a potom vodio sjednicu prema dnevnom redu.

-Obratit ćemo posebnu pozornost na rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina jer je to ispala najslabija karika u priči o nacionalnim manjinama. Vijeća su savjetodavnog karaktera i tu postoji slabost. Poduprijet ćemo rad vijeća i pomoći im na lokalnoj razini – rekao je Varga.