TEATAR MERGIMTARI NA FESTIVALU U SKOPLJU

Teatar Mergimtari, koji u Hrvatskoj djeluje već sedam godina, sudjelovao je na Međunarodnom kazališnom festivalu Skupifestival, održanom u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji, gdje je izveo monodramu “Zlatna lopata” dramaturga Ferdinanda Hysija te redatelj i glumca Leonarda Hamitaja i glumice Enise Majer. Na festivalu su sudjelovali Kazalište Migjeni iz Skadre u Albaniji, Nacionalno kazalište Kosova, Ratno kazalište iz Sarajeva, BiH, Kazalište Vagabonti i Spam Studio iz Bugarske i Narodno kazalište Srbije.

Teatar Mergimtari djeluje u Zagrebu u okviru Albanskog dramskog društva u Hrvatskoj Mergimtari i dosad je pripremio osam premijera drame, komedije i recital. Ima bogati opus od 35 predstava igranih u kazalištima Hrvatske, Albanije, Kosova, Makedonije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Ovo kazalište postavlja djela poznatih albanskih dramaturga: Pëllumb Kulla, Armand Bora, Ferdinand Hysi i hrvatskog dramaturga Mire Gavrana, a tim kazališta čine profesionalci; glumci, glazbenici, prevoditelji, ali i glumci amateri. Predstave se izvode na albanskom i hrvatskom jeziku promovirajući tako albanske autore ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji i diljem Europe. Predstave financira Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te u manjoj mjeri i Ured za kulturu Grada Zagreba. Ovo je kazalište najbolji primjer kako albanski umjetnici u dijaspori promoviraju albansku i hrvatsku kulturu nudeći hrvatskoj javnosti albansku dramaturgiju na hrvatskom jeziku, a albanskoj javnosti u dijaspori i matičnim državama predstavljaju djela hrvatskih i svjetskih autora.

Teatar Mergimtari će krajem listopada 2020. sudjelovati i na 12. Međunarodom kazališnom festivalu Monoakt koji će se održati u Peji na Kosovu.