TALITA JAŠAREVSKI umjetnica i romska aktivistica

NE ŽELIM PRETVORITI UMJETNOST U POSAO

Najdraža dječja igra Talite Jašarevski, 25-godišnje Romkinje iz Zagreba, bilo je crtanje. Sjeća se da je već u ranom djetinjstvu stalno imala kist i boje u rukama i crtala. Da je nadarena za likovnu umjetnost osvijestila je u osnovnoj školi, a njen su umjetnički razvoj podržali i roditelji te je upisala srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Talita je grafička dizajnerica, no trenutačno je zaposlena u internet prodaji, ali ljubav prema umjetnosti nije zanemarila.

-Ne želim pretvoriti umjetnost u posao jer je to svijet koji želim zadržati za sebe. Zbog toga ne prodajem svoje radove nego ih darujem rodbini i prijateljima – kaže Talita, koja najradije crta olovkom, posebna strast joj je bakropis, a voli nadrealizam. Iako prekrasno crta, Talita nema ambicija za izlaganjem svojih radova i nije održala niti jednu izložbu što je šteta jer su njene slike prekrasne i zaslužuju da ih vide i drugi.

Osim slikarstvom, Talita se u slobodno vrijeme bavi i kiparstvom. A osim nje, u brojnoj obitelji Jašarevski ima još budućih umjetnika, Talita posebno ističe svoje nećake također nadarene za likovnu umjetnost.

No Talita se bavi još jednom umjetnošću – plesom. Plesačica je skupine “Romski san”, ali i romska aktivistica. U romskoj zajednici Zagreba i Hrvatske poznata je po tome što je u Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba bila predsjednica Odbora za informiranje, marketing i izdavaštvo.

– To me je dovelo do toga da postanem pripravnica u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH. Sudjelovala sam i u projektu Young Roma Professionals (mladi Romi profesionalci) OESC-a, Organizacije za Europsku suradnju i sigurnost, kojem je bio cilj zaposliti Rome u javnoj upravi. Kao YPR imala sam priliku vidjeti razne situacije, nedaće i poteškoće ne samo Roma u Hrvatskoj nego i šire, s obzirom na to da je šest zemalja bilo uključeno u taj projekt. Isto tako shvatila sam koliko je mnogo toga potrebno kako bi se povećala povezanost između institucija i Roma – kaže Talita koja je tijekom 2015. bila i glavna urednica emisije “Romsko popodne” na internetskom radiju 808. Emisija je bila emitirana jednom mjesečno, a javnosti je prezentirala kulturu, tradiciju i način života Roma.

– Postala sam aktivistica romske nacionalne manjine zahvaljujući predsjedniku Udruge “Romski san” Ramanu Fazlievski Rakiju, koji me je “gurnuo” u te vode, te mojoj majci Klaudiji Jašarevski, članici “Romskog sna” koja je, između ostalog, i zaslužna za pokretanje radijske emisije – kaže Talita rođena u Njemačkoj koja, s obitelji i mlađim bratom Dennisom, od ranog djetinjstva živi u Zagrebu kojeg obožava.