SVE VIŠE ROMA TRAŽI STIPENDIJE

Kakve stipendije mogu dobiti i dobivaju učenici i studenti, pripadnici romske nacionalne manjine, bila je tema tribine obrazovanje održane u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba. O tome kako dobiti stipendiju, gdje se i kome prijaviti govorili su Nura Ismailovski, potpredsjednica Vijeća, i predsjednik Odbora za obrazovanje Siniša Senad Musić.

Postoji nekoliko vrsta stipendija koje daju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva daje samo za deficitarna zanimanja, te Grad Zagreb. Najniža je stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja koje svakom romskom srednjoškolcu plaća 500 kuna mjesečno, Ministarstvo gospodarstva daje od 1000 kuna do 1600 mjesečno ovisno o godini školovanja, a Grad Zagreb je najizdašniji i romske učenike i studente stipendira s 2.300 kuna mjesečno. S time da Romi ne moraju ispuniti kriterije koji su uvjet za ostale kandidate, nego mnogo niže što znači da se mogu prijaviti i oni koji imaju prosjek ocjena manji od tri. Romski srednjoškolci ne gube stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja niti ako ponavljaju razred, samo se umanjuje i iznosi 300 kuna mjesečno, a osnovnoškolci imaju pravo na besplatan dnevni boravak, dok najmanji mogu besplatno u vrtić.

Prema statističkim podatcima broj romskih stipendista stalno raste: od 2012/2013. do 2018/2019. stipendirano je 213 učenika i 18 studenata za što je izdvojeno ukupno 5,9 milijuna kuna. Natječaji za neke od stipendija upravo traju te se treba prijaviti.

Tribini su prisustvovali Raman Raki Fazlieski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, vijećnici, romski učenici i studenti te njihovi roditelji.