SUSRET KOORDINACIJE S NACIONALNIM MANJINAMA U OSJEČKO –BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i ove godine nastavila je sa susretima započetim 2017. s vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina u drugim županijama. Nastavak je to zajedničkih sjednice s Koordinacijama vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Splitsko-dalmatinske županije te susreta s predstavnicima manjinskih zajednica Dubrovačko-neretvanske i Bjelovarske-bilogorske županije. Održani su i susreti s predstavnicima hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine i kao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori.
Od 18. do 20. listopada 2019. održan je susret s predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije kao i s predstavnicima Hrvatske državne manjinske samouprave u Mađarskoj. Sastanak je 19. listopada održan u Bilju u prostorijama Vijeća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Na sastanku su nazočili 22 osobe iz zagrebačke Koordinacije i predsjednici pet vijeća i pet predstavnika Osječko-baranjske županije (od pet vijeća i šest predstavnika). Sastanku su još nazočili Andrija Petrović, voditelj službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, te zamjenik župana Osiječko-baranjske županije Radomir Čvarković i izaslanik zamjenika župana Gorana Ivankovića. Nakon zajedničke sjednice sudionici su nastavili razgovor na zajedničkom ručku.

Prije susreta u Bilju, članovi Koordinacije položili su vijenac na spomenik 3. gardijskoj brigadi Kune u Osijeku i susreli se s članovima brigade. Posljednjeg dana održan je i susret s predstavnicima Hrvatske državne manjinske samouprave u Mađarskoj u Pečuhu gdje su članovi Koordinacije posjetili i novoizgrađeno Hrvatsko narodno kazalište te razgovarali s ravnateljem Slavenom Vidakovićem. Teme svih sastanaka i susreta bile su razmjena iskustava vezana uz pitanje funkcioniranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te početak buduće suradnje.