SURVAČKA DONOSI ZDRAVLJE I ISPUNJAVA ŽELJE

Božićno-novogodišnji domjenak bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba održan je 21. prosinca u dovarani Nacionalne zajednice Bugara u RH. Organizirao ga je Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH.

Bugari su na domjenku ugostili predstavnika Grada Zagreba, Andriju Petrovića, voditelja Službe za nacionalne manjine, akademika Josipa Bratulića, predstavnicu poljske nacionalne manjine Walentynu Lončarić, predsjednicu Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU Anu Dalipovsku…

Ugođaj je bio blagdanski i prijateljski, a Bugari su predstavili neke od svojih blagdanskih običaja. Među božićnim i novogodišnjim ukrasima uočljiva je bila survačka, grana drijena sa suhim šljivama i papričicama. Paprike su nezaobilzane namirnice u bugarskoj tradicionalnoj kuhinji i sastojak su brojnih autohtonih jela, a svoje mjesto nalaze i u blagdanskim običajima.

Ovu granu ukrašavaju djeca, a simbol je zdravlja jer je plod drijena je ljekovit kao i suhe šljive. Na survačku se može objasiti i češnjak, kao i kovanice novca te crvene niti. Survačkom se na novu godinu tapše po leđima članove obitelji kako bi bili zdravi i ispunile im se sve želje.