ŠTO SU BOGUMILI RADILI U MAKEDONIJI?

Dvodnevna manifestacija Makedonsko-hrvatske kulturne večeri počela je 16. rujna u dvorani Češke besede u Zagrebu književnom večeri „Makedonija i Hrvatska – književne veze“. Predstavljene su knjige „Racin je naša prošlost i budućnost“ dr. sc. Vasila Tocinovskoga, umirovljenog profesora Sveučilišta u Skoplju, Makedonija, i „Sjećanje na Makedoniju i poslije nje“ hrvatske Judite Rey Hudeček, profesorice, esperantistice i književnice, koja je u Makedoniji studirala. Moderator je bio mr. sc. Goran Korov, profesor povijesti.

Druga književna večer održava se večeras i bit će promovirane knjige „Racin i Bogumili“ dr. sc. Slavča Koviloskoga, makedonskog pjesnika, esejista, književnog kritičara i povjesničara, i „Kočo Racin u sukobu s književnom ljevicom“ mr. sc. Gorana Korova, profesora povijesti. Moderator će biti mr. sc. Boban Zdravkovski Andreevski. Koviloski proučava zanimanje makedonskog književnika Koče Racina za bogumile.

– Bogumili su se pojavili u 9. stoljeću u makedonskom selu Bogumili i otud su se proširili u Bugarsku, BiH, čak do Francuske samo pod drugim imenom. Zanima me iz kojih je izvora Racin crpio spoznaju o bogumilima, radi li se samo o legendama ili je imao i drugi izvore te to istražujem – kaže Koviloski.

U publici je bila i Kostadinka Velkovska, glumica i pjevačica, a organizator ove manifestacije je MKD “Ohridski biser” Zagreb, a pokrovitelj Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.