PO BOŠNJAČKOM PISCU ENVERU ČOLAKOVIĆU NAZVAN PARK U ZAGREBU

U Zagrebu je 17. rujna imenovan novi park Envera Čolakovića, bosansko-hercegovačkog pisca koji je dio života proveo u glavnom gradu Hrvatske. Čolaković je pripovjedač, pjesnik, dramatičar i prevoditelj, rođen u Budimpešti 1913. a umro u Zagrebu 1976. Do 1945. živio je u Budimpešti i Sarajevu, a matematiku i fiziku studirao je u Budimpešti i Beogradu, no diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Čolaković je 1944. dobio nagradu Matice hrvatske za Legendu o Ali-paši proglašenu najboljim romanom godine. Prevodio je s njemačkog jezika i bio profesor, urednik i lektor, a pisao je u tišini jer zbog političke nepodobnosti dugo vremena nakon 1945. nije smio objavljivati svoja djela. Osim Legende o Ali-paši, Čolaković je napisao i Izabrane pjesme, Mali svijet, Lokljani; Iz Bosne o Bosni, Bosni, Jedinac; roman u stihovima i Knjigu majci.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održana je promocija Čolakovićih knjiga “Lirika”, koju je objavilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i “Legenda o Ali-paši”, koju je objavilo Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod”.

Knjige su predstavili; Matija Bošnjak, Amir Bukvić, Esad Čolaković, akademik Tonko Maroević i Nenad Rizvanović, a na promociji su prisustvovali Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba, Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Harun Omerbašić, vijećnik, Ferid Dizdarević, muftija Aziz Asanović te brojni predstavnici bošnjačke manjine. Organizatori su bili Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod” u suradnji s Gradom Zagrebom.