STALO NAM JE DA SAČUVAMO METERINSKI JEZIK I PREDAMO GA NAŠIM NASLJEDNICIMA

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače, u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, održana je 22. veljače manifestacija “Pričaj mi na svom jeziku 2020.” Program je održan u Češkom narodnom domu u Zagrebu a sudjelovali su učenici, pripadnici nacionalnih manjina, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Na tradicionalnoj manifestaciji koja se ove godine održava šesti put sudjelovalo je nekoliko manjina: Albanci, Bošnjaci, Česi, Mađari, Makedonci, Poljaci, Srbi i Ukrajinci. Učenicima s područja grada Zagreba pridružili su se i učenici albanskog jezika i kulture iz Velike Gorice. Čitali su tekstove na albanskom, bosanskom, češkom, mađarskom, makedonskom, poljskom, srpskom i ukrajinskom jeziku, recitirali, pjevali, glumili… Uz njih su bili njihovi nastavnici, a imali su i posebne goste iz Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba. Prisutnima se obratio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije, riječima:

– O Međunarodnom danu materinskog jezika puno je toga rečeno i napisano. Stoga se ne bih sad time bavio. Radije bih se, zajedno s vama, zamislio nad time zašto smo se ovdje okupili. Rekao bih da smo ovdje jer nam je stalo. Stalo nam je da sačuvamo meterinski jezik i predamo ga našim nasljednicima. A nasljednika je kako vidim, puno i danas u ovoj dvorani. Najvažnije je da je do čuvanja materinskog jezika stalo vama draga djeco i dragi mladi ljudi, to je jamstvo da će trajati. Hvala vama što ga učite i govorite. Hvala vašim roditeljima, bakama, djedovima, a posebno hvala vašim učiteljicama i učiteljima što vas na to potiču – rekao je Bahnik.

Manjine i škole u kojima uče materinski jezik posebno su predstavljene, a na kraju su svi zajedno izveli točku o riječima manjina koje su se ukorijenile u hrvatski jezik. Svakoj manjini dodijeljena je spomenica koju je izradio gluhoslijepi karikaturist Kristijan Bezuh. Osim učiteljica i učitelja koji su pripremili djecu za nastup, program su pratili roditelji i ostali pripadnici manjina, te Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba.