SREBRENICA NEĆE BITI ZABORAVLJENA

Prema Srebrenici putuje XIII. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” koji je krenuo u popodnevnim satima iz Zagreba. U Memorijalni centar Potočare doći će 12. listopada gdje će im na satu povijesti o tragediji Srebrenice govoriti svjedoci događaja, a susrest će se i s članovima Asocijacije studenata Srebrenice te mladima koji u tome gradu žive i rade. Konvoj je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici koje je za sudionike osiguralo prijevoz na relaciji Zagreb-Srebrenica-Zagreb, noćenje u Behram-begovoj medresi u Tuzli i ručak u Srebrenici.

Konvoj je krenuo ispred Islamskog centra u Zagrebu a događaju je prisustvovao i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. Tijekom prigodnog ispraćaja održano je i proglašenje najboljih učeničkih radova nagradnog natječaja na temu Srebrenice. Prvu nagradu dobila je Katarina Brešić, drugu Matej Mlinarić i treću Domenika Potnik, svi su učenici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom janovsti u Zagrebu. Predsjednica žirija bila je Senada Kulenović, a nagrade su dobitnicima uručili Bandić, Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Salih Uremović, predsjednik bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije. Ovom prigodom uručene su i medalje Grada Zagreba Kemalu Bukviću, Ekremu Bećiroviću i naratoncima koji svake godine trče Ultra maraton Vukovar-Srebrenica.

Događaju su prisustvovali i Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, i Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, predstavnici Islamskog centra Zagreb, te vijećnici Vijeća BNMGZ i ostali pripadnici bošnjačke nacionalne manjine. Cilj ovog putovanja je odavanje počasti žrtvama pokolja u kojem je u srpnju 1995. ubijeno 8372 srebreničkih civila, muškaraca među kojima je bilo i maloljetnika i staraca.