SRCE KUCA ZA KOSOVO

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bilo je danas pozornica albanske nacionalne manjine Hrvatske. U središnjoj hrvatskoj kazališnoj kući odjekivali su zvuci albanskog jezika i pjesme, a gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Razlog masovnog okupljanja Albanki i Albanaca u HNK-a bila je proslava 10 godina neovisnosti Kosova koju pripadnici te manjine u Hrvatskoj obilježavaju nizom kulturnih događaja.

U srcima Kosovara današnji datum je poseban jer je 17. veljače prije deset godina vlada te najmlađe balkanske države proglasila neovisnost. Predstavnici hrvatskih Albanaca danas su vrlo emotivno podsjetili na taj povjesni trenutak. O borbi za neovisnost Kosova i žrtvi koju su Albanci dali za domovinu govorili su; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljeskaj, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republci Hrvatskoj, i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Tom Kačinari, predstavnik Albanskog kulturnog društva u RH “Shkendija” i Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj. Zahvalili su hrvatskim institucijama na podršci, istaknuli koliko su sretni zbog slobode matične domovine Kosova, te naglasili da i Hrvatsku smatraju svojom drugom domovinom.  Na svečanosti su bili prisutni i Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Adem Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te brojni ugledni hrvatski Albanci.

Iako je Kosovo gotovo cijelo stoljeće težilo samostalnosti, uspjelo ju je izboriti tek nakon rata 1998. kad je srbijanska vojska napala Oslobodilačku vojsku Kosova koja je tad bila tek u osnivanju. Albanci su silovito uzvratili na napad te je u jednogodišnjem sukobu poginulo 13.000 ljudi, najviše Albanaca. Albancima na Kosovu u pomoć je priskočio i NATO, po diktatu SAD-e, koji je nešto manje od tri mjeseca bombardirao Srbiju te je prisilio na povlačenje vojske i policije. Na Kosovu je potom postavljena misija UN-a i raspoređene su NATO snage, a deset godina nakon završetka rata, 2008. Kosovo je proglasilo samostalnost koju je priznalo 115 država svijeta.

U najsvečanijim trenucima hrvatski Albanci nisu slavili sami, čestitke povodom 10 godina neovisnosti Kosova uputili su im gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. Nakon protokolarnog dijela programa uslijedio je bogat kulturno-umjetnički u kojem je nastupio Albanski nacionalni ansambl.

Svečanost se održala pod pokroviteljstvom saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljeskaj i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Organizatori su bili Unija Albanaca u Republci Hrvatskoj i Albansko kulturno društvo u RH “Shkendija” uz potporu Veleposlanstva Republike Kosovo. Suorganizatori su Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije.