DJECA GOVORE JEZIKE MANJINA

Učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici nacionalnih manjna Zagreba i Velike Gorice, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti, obrazovanja RH, okupili su se danas u Češkom domu u Zagrebu kako bi prezentirali bogatsvto svojeg materinskog jezika. Mali govornici češkog, makedonskog, mađarskog, poljskog, ruskog, rumunjskog i talijanskog jezika sudjelovali su u programu “Pričaj mi na svom jeziku 2017.” održanom

povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače. Za sudjelovanje u programu djecu su pripremile njihove učiteljice koje su ih bodrile tijekom izvedbi igrokaza plesa, recitacija i pjesama. Svake godine zaredom održava se ova manifestacija koju organizira Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba čiji je predsjednik Dušan Mišković uručio zahvalnice svim sudionicima programa.

Ovaj važni kulturni događaj pratili su predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Iznimna važnost manifestacije “Pričaj mi na svom jeziku 2017.” je poticanj učenja materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina. Jezik i kultura su temelji identiteta te je nužno djecu od najranije dobi uključiti u organizirano učenje kako bi razvili svijest o nacionalnoj pripadnosti te kulturi i tradiciji naroda kojem pripadaju.